Barnet

Barnet

Barnet er nu ca. 26 cm langt fra hoved til hæl og vejer ca. 370 g i starten af ugen og ca. 450 g ved ugens udgang. Barnet veksler imellem at være vågen og at sove og har allerede sin egen døgnrytme. Når du hviler dig, er barnet muligvis mest aktivt, hvorimod det vugges i søvn, når du er i gang. Den del af barnets hjerne, der producerer hjerneceller, udvikler sig meget i denne periode.
Inside the uterus week 22(b)
Mor

Mor

Graviditetshormonerne kan få dit tandkød til at hæve, så husk at børste dine tænder grundigt. Huden kan også blive påvirket af de høje niveauer af graviditetshormoner, og fregner, modermærker samt brystvorter kan blive mørkere og mere fremtrædende. Det er som regel en god ide at undgå stærk sol, da huden kan være lidt ekstra sensitiv. Måske oplevede du, at din hud blev påvirket af solen sidste gang, du var gravid, eller også er det nyt for dig denne gang.

Sexlyst Sexlysten er meget individuel og kan opleves forskelligt fra en graviditet til en anden – men nogle kan opleve, at den forstærkes i graviditetens anden halvdel. Det kan være en dejlig sensuel oplevelse at være gravid med alle de ændringer, din krop gennemgår.

Måske er det helt umuligt at få tid og plads med andre børn omkring sig, eller måske er det en eventuel partner, der holder tilbage af frygt for at skade eller forstyrre barnet inde i livmoderen? Penetrerende sex hverken skader eller forstyrrer barnet, men hvis du får en orgasme, kan det nogle gange føre til, at livmoderen trækker sig sammen og bliver hård. Det kan føles lidt ubehageligt, men det er helt ufarligt.

Alt er normalt Det kan også være, at du har lav eller slet ingen sexlyst. Alt er normalt. Det vigtigste er, at du er ærlig over for dig selv (og en eventuel partner) om, hvordan du har det. Hvis du ikke har lyst til sex, kan berøring og massage ofte være rart. Ved al berøring frigives vores ro- og velværehormon, oxytocin, som hjælper os med at føle mere ro og tryghed.

Information om graviditetsdiabetes Dit blodsukkerniveau kontrolleres ved indskrivningssamtalen og derefter ved flere af jordemoderbesøgene. Definitionen på graviditetsdiabetes er, når du får forhøjede blodsukkerværdier. Oftest mærker du ikke selv, at du har forhøjede værdier, men det opdages ved en rutinekontrol hos din jordemoder.

Havde du graviditetsdiabetes under din forrige graviditet, skal du have en glukosebelastningstest omkring uge 24-28. Du skal også have en glukosebelastning, hvis du har født et barn, der vejede mere end 4,5 kg, eller hvis dit BMI er 30 eller højere.

Graviditetsdiabetes kan i de fleste tilfælde forebygges og behandles med den rette kost og motion. Hvis du har generelle spørgsmål eller bekymringer om emnet, eller er bekymret for, at du kan være i risikozonen, anbefaler vi dig varmt at tale med din jordemoder eller læge.

Hvis du venter tvillinger Den måde, du skal føde dine børn på, afhænger af flere forskellige faktorer. For at kunne føde tvillinger vaginalt skal den tvilling, der ligger nederst i livmoderen, ved fødselskanalen, ligge med sit hoved nedad (såkaldt hovedstilling). Hvordan tvilling nummer to ligger, har ingen betydning; den kan fødes med hovedet eller numsen først.

Det er almindeligt at planlægge en igangsættelse af fødslen omkring uge 37-38 for at mindske risikoen for komplikationer. Ligger tvilling nummer et derimod med numsen nedad, vil der oftest blive planlagt et kejsersnit, også omkring uge 37-38.

Pregnancy week 22 Mother beige
Partner

Partner

Mange oplever dette som en dejlig tid i graviditeten. Den vordende mor har det i de fleste tilfælde godt og er forhåbentlig ikke generet af de tidligere symptomer som f.eks. træthed eller kvalme. Nyd tiden sammen, og find på noget sjovt! Måske kan I melde jer til et yogakursus sammen eller eksperimentere med nye madopskrifter i køkkenet.

Tips: Hvad angår mad, har den vordende mor og barnet (og naturligvis også du) allerbedst af ernæringsrigtig kost. Gå efter meget frugt og grønt, langsomme kulhydrater og magert kød. Selvfølgelig er det også okay at skeje lidt ud nu og da med dessert eller lidt usundere mad – brug jeres sunde fornuft.

Læs mere om de andre trimestre: