Barnet
Barnet er nu ca. 24 cm langt fra hoved til hæl og vejer ca. 290 g i starten af ugen og ca. 360 g ved ugens udgang. Barnet bevæger sig frit i fostervandet, og nu kan du muligvis mærke spark langt oppe i maven og helt nede ved kønsbenet (skambenet). Barnets første afføring, det såkaldte mekonium, begynder at blive produceret i tarmen. Sanseorganerne udvikler sig i rask fart, og smagsløgene på tungen er færdige. Barnet begynder at reagere på smerte.
Indtil halvvejs i graviditeten vokser de fleste børn ens, men nu begynder de individuelle forskelle i genetikken at gøre sig gældende – nogle bliver lange og slanke, mens andre bliver lidt kortere og mere buttede. Barnets fødselsvægt påvirkes også af, hvad moren spiser, så husk at spise en god og alsidig kost.
Mor
Du er nu halvvejs igennem denne graviditet! Du kan nu mærke toppen af din livmoder i niveau med navlen. Måske føler du, at du allerede har været gravid en lille evighed, eller også føles det som om du lige har set en positiv test. Mange oplever, at graviditeten føles kortere, når man allerede har flere børn, fordi der er så meget andet, der kræver ens opmærksomhed i forhold til, da man var gravid første gang, men det er selvfølgelig meget individuelt.
Mindsk belastningen på lænden Din ryg bliver udsat for meget belastning – så pas godt på den! Prøv at være opmærksom på, hvordan du sidder og ligger, og tænk også på, hvordan du bærer dine ældre børn, hvis de stadigvæk gerne vil bæres. Bøj knæene, når du løfter. Det plejer også at være en god huskeregel at bære din lillesøster eller lillebror, der er indeni din livmoder, tæt på ryggen for at mindske belastningen på lænden. Forestil dig, at du trækker barnet ind fra navlen og ind mod rygsøjlen og opad. Så forbedres din holdning automatisk, og belastningen på lænden mindskes, samtidig med at du styrker din coremuskulatur. Dette er ikke noget, du skal gøre hele tiden, men det kan være godt bevidst at gøre det nogle gange hver dag.
Bækkenbundstræning Du kender sikkert godt prædikenerne om knibeøvelser fra dine tidligere graviditeter – men vi kører det en gang til, bare fordi det er så vigtigt ikke at glemme at give disse muskler ekstra kærlighed og opmærksomhed, nu hvor du er gravid igen. Hver graviditet er en stor belastning for netop disse muskler. Bækkenbundstræning har til formål at mindske risikoen for, at du lækker urin, ved fysisk anstrengelse efter du har født, og for at du skal få en stærk og sund ryg. Knibetræning er faktisk rigtig godt for dit generelle velvære, da disse muskler støtter andre organer i kroppen - så vi vil blive ved med at minde dig om det.
Graviditetshormonerne gør dit bækken mere bevægeligt - særligt p.g.a. Et hormon ved navn relaxin. Det er for at sikre masser af plads til, at bækkenet kan ændre form efter dit barns hoved, når tiden er inde til, at du skal føde igen.
Bækkensmerter Hvis du har mange gener, kan du købe specielle bælter, der "fikserer" bækkenet, når du går og står. Spørg din jordemoder om, hvor du kan få sådan et bælte. Det kan også være en god idé at besøge en fysioterapeut for at få tips og råd om gode øvelser mod bækkengener. Når du træner, er det nu ekstra vigtigt at være opmærksom, så du ikke overdriver dine bevægelser, da det kan øge risikoen for skader og fejlbelastning. Dette gælder også under en stor del af ammeperioden.
Nu er det tid til at begynde at tilpasse din træning til, at du er gravid.
Hvis du venter tvillinger Vi har spurgt vores tvillingpanel om, hvilke ting de synes er de smarteste at anskaffe sig, og her er deres liste:
- To bæreseler/bæreslynger
- Hvis du planlægger at amme; en elektrisk brystpumpe, hvor du kan pumpe begge bryster samtidig (sparer tid)
- Ammepude (hvis du planlægger at amme)
- Hvis du bor i et hus med to etager; puslebord på hvert plan
- Køb mange ting brugt, der er mange tvillingegrupper på bl.a. Facebook
- Tvillingevogn
Partner
Nu er I halvvejs igennem graviditeten, og det er muligt at ane barnets bevægelser under huden. Hvis du lægger hånden mod maven, kan du måske mærke en lille bevægelse, selvom det for det meste plejer at tage et par uger endnu. Den vordende mor kan formentlig mærke bevægelser tidligere, end du kan mærke dem med hånden.
Vidste du, at du kan få en gratis graviditetsforsikring fra Tryg i Preglife appen? Trygs graviditetsforsikring gælder for både mor og barn i 21. graviditetsuge.