Barnet
Barnet er nu ca. 20 cm langt fra hoved til hæl og vejer ca. 170 g i starten af ugen og ca. 220 g ved ugens udgang.
Mælketænderne er færdigdannede, men kan ikke ses. Anlæggene til de blivende tænder er på vej.
Mor
Dit hår og dine negle kan reagere positivt på dit hurtigere stofskifte og den øgede mængde blod i kroppen.
Selv huden i dit ansigt kan blive påvirket – hvis du er lys i huden, kan du få mørke pletter og er du mørk i huden, kan du få lyse pletter. Det kaldes for kloasma og forværres af sollys, så tænk gerne på at beskytte din følsomme hud med solcreme eller en solhat, hvis du er ude i solen. (For de fleste falmer pletterne efter graviditeten når hormonniveauerne falder.)
Anden jordemoderkonsultation Nu er det måske snart tid til din 2. jordemodersamtale. Her vil jordemoder spørge ind til hvordan du har det og drøfte og besvare eventuelle bekymringer og tanker. Yderligere vil hun måle dit blodtryk og teste din urin. Måske er du også så heldig at hun kan lytte til barnets hjertelyd? En gang imellem kan det være svært at lytte til hjertelyden så tidligt, så bliv ikke bekymret hvis det ikke er muligt ved dette besøg. Fra ca. uge 28 vil din jordemoder også begynde at skønne dit barns vægt frem til fødslen, samt måle din livmoder med et målebånd fra toppen af kønsbenet til toppen av livmoderen (fundus)
Gennemscanning Nu er det snart tid til din gennemscanning (2. trimester scanning) hvis du har takket ja til dette. Ved en 2. trimesterskanning undersøges fosterets organer, moderkagens placering og om fosteret vokser som det skal. Hvis det er muligt at se, kan du også vælge om du vil have oplyst kønnet på din baby ved denne scanning. Udover alt dette er det jo også dejligt med et gensyn med din baby i maven.
Linea nigra Har du begyndt at få en mørkere stribe fra kønsbenet op mod navlen? Striben kaldes for linea nigra og falmer også oftest efter graviditeten.
Graviditetssymptomer Halsbrand er ikke helt usædvanlig – det føles som en brændende fornemmelse i brystet og kan give sure opstød. Måske er det et uvelkomment symptom fra da du ventede barn sidste gang, eller så er det en helt ny oplevelse for denne graviditet. Den skyldes delvist, at den øvre mavemund bliver lidt mere slap og , at den voksende livmoder trykker fordøjelsesorganerne opad.
For nogen kan halsbranden blive så generende, at den påvirker nattesøvnen. Mange som har oplevet problemer med nattesøvnen fortæller, at søvnen forbedres, hvis man prøver at samle en ordentlig bunke puder bag sig, så man næsten sidder halvt op i sengen, da mavesyren så ikke kommer op så let. Alternativt kan det hjælpe at sove på venstre side. Der findes håndkøbslægemidler, som hjælper mod halsbrand – tal med din jordemoder, læge eller spørg farmaceuten på apoteket.
Hvis du venter tvillinger Det er ikke usædvanligt, at man bliver sygemeldt allerede omkring uge 25, når man venter tvillinger, da en tvillingegraviditet indebærer en øget belastning for din krop. Det kan være godt at tage højde for det i samtalerne med din arbejdsgiver og i din egen planlægning omkring dit arbejde – men har du det godt, kan du selvfølgelig fortsætte med at arbejde. Har du et job med fysisk hård belastning, bør du undgå tunge løft, blive omplaceret eller få lettere arbejdsopgaver allerede fra uge 22 for ikke at øge risikoen for, at børnene fødes for tidligt.
Partner
"Tænk, hvis jeg besvimer under fødslen!" Det er en ganske normal bekymring blandt partnere. Dog er det ekstremt usædvanligt, at det rent faktisk sker. Nogle bekymrer sig også om, at der kommer til at være meget blod i forbindelse med fødslen, hvilket der for det meste ikke er (derimod er der en del fostervand). Et andet almindeligt spørgsmål er f.eks., om man skal klippe navlestrengen over som nybagt far/med-mor. (Det skal man ikke absolut – jordemoderen kan gøre det, hvis man foretrækker det). Og hvor skal man stå, når barnet titter frem – må man kigge mellem benene? (Tal med din partner om det – vær ærlige over for hinanden!).
Det er også godt at vide, at det er almindeligt at have blandede følelser op til fødslen. En del partnere føler, at det bliver en spændende oplevelse, mens andre er bange og måske føler, at de helt ikke vil være med – i så fald kan I måske få hjælp af en doula?
Som partner kan du også med fordel forberede dig inden fødslen, f.eks. med et kursus eller ved at læse. Prøv også at snakke med dine venner, som har fået børn: Hvordan oplevede de fødslen; hvad var svært, og hvad kunne de have gjort anderledes? Men lyt ikke til "skrækhistorierne"!
Fra jordemodercentret får du tilbud om et fødselsforberedelseskursus for både mor og partner med en jordemoder på hospitalet, oftest fire mødegange med hvert sit emne.