Preg-Life-9

At gå over tid

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Du får en dato, hvor det forventes, at du skal føde dit barn, hvor du endelig skal møde den, som du man har ventet på så længe. Datoen nærmer sig, og du er ved at gå til af forventning, træthed, gener og utålmodighed. Så er datoen passeret, og du har stadig ikke fået dit barn at se.

Her kan det være en god idé at tænke på, at den beregnede termin er en anslået fødselsdato, og at langt de fleste kvinder går over tid, når de venter deres første barn. Selvom de fleste kvinder oplever det som utroligt frustrerende, er der faktisk fordele ved at gå over tid og lade kroppen sætte fødslen i gang, når den er parat til det.

Fra et tidligt tidspunkt i graviditeten har din krop tilpasset sig og forberedt sig på at føde. Leddene i bækkenet blødgøres af hormonet relaxin og bliver mere bevægelige. I slutningen af graviditeten, når barnets hoved bevæger sig ned i bækkenet og i nogle tilfælde fikserer sig, bliver leddene endnu blødere, og bækkenet bliver mere bevægeligt. Lad det tage sin tid. Også livmodermunden får tid til at modnes og blive blød. Begge disse processer i din krop øger sandsynligheden for, at du får et godt fødselsforløb, når fødslen går i gang.

Barnet har måske også brug for de ekstra dage for at gøre sig klar. Ved en fødsel foretager barnet fire rotationer på sin vej gennem bækkenet, og den første af disse er en fleksion af hovedet, dvs. at barnet bøjer hovedet og lægger hagen mod brystet. Den første rotation, hovedets fleksion, sker ofte allerede inden veerne begynder. Man plejer at sige, at barnet stiller sig fast i bækkenet. Det gør barnet for at mindske sit omfang, så det kan komme gennem bækkenet så nemt som muligt. Ligesom din krop forbereder og tilpasser sig, har barnet altså brug for at gøre det samme.

Det er helt normalt og ikke det mindste underligt, at du føler dig frustreret og utålmodig, hvis du er gået over tiden. Måske hjælper det lidt at tænke på, at det er, for at din krop og dit barn kan forberede sig for jeres begges skyld og skabe de bedst mulige forudsætninger for jeres første møde, barnets fødselsdag.

Kilder:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.