Barnet

Barnet

Embryoet er nu 3 uger gammelt og har hoved og krop. Et anlæg til hjernen begynder at vokse frem. 22–23 dage efter befrugtningen begynder hjertet – som ikke er større end en birkes – at slå ved egen kraft.

Det første anlæg til arme og ben begynder også at vokse frem, og ved udgangen af den sjette uge begynder blodomløbet at fungere. Kæben og munden udvikles, og der er ti tandanlæg i hver kæbe. Man kan nu skelne øjne, mund og næse.

I denne uge skal du bestille tid hos egen læge. Tag en prøve af morgenurin med, for han/hun skal også bekræfte graviditeten. Derefter opretter han/hun en vandrejournal. Vandrejournalen skal du selv passe på og medbringe til samtlige fremtidige undersøgelser både hos egen læge, på hospitalet og hos jordemoderen.

Det er vigtigt, at du fortæller din læge om din sygdomshistorie. Det vil sige, om du selv tager nogen form for medicin, og om du har nogen arvelige sygdomme. Lægen tager en blodprøve og sende alle dine papirer til det sygehus, som du hører til. I Danmark er der frit sygehusvalg. Hvis du foretrækker at føde et bestemt sted, kan du sige det til din læge.

Inside the uterus fertilisation
Mor

Mor

Nu er niveauerne af hCG (humant choriongonadotropin), et hormon der udskilles, når du er blevet gravid, så høje, at det er almindeligt, at symptomer på graviditet begynder at vise sig.

At have kvalme om morgenen, det såkaldte morgenkvalme, er ikke usædvanligt. Faktisk er kvalme et af de mest almindelige graviditetssymptomer. Ofte mærker man symptomerne tidligere, når man allerede har været gravid før. Du kan opleve denne graviditet helt anderledes end sidste gang. Ingen graviditet er ens, så denne gang kan du opleve enten mildere eller værre kvalme, end du gjorde sidste gang.

Det kan variere fra en let og subtil kvalme til at du har det så dårligt, at du skal kaste op måske en eller flere gange om dagen i en periode. Er du ekstra følsom over for lugte, kan for eksempel lugte fra madlavning fremkalde kvalme. At spise lidt og ofte kan hjælpe. Symptomerne er som regel værst i ugerne 7–10 for derefter at aftage eller helt forsvinde omkring uge 12-14.

Ekstrem graviditetskvalme Det er sjældent, men nogle gange fortsætter kvalmen og opkastningerne under hele graviditeten, og så kaldes det ekstrem graviditetskvalme eller hyperemesis gravidarum. Så har man oftest brug for at blive indlagt på hospitalet i et eller flere døgn for at få væske og næring som intravenøst drop for ikke at blive dehydreret. Der er en lille øget risiko for at få det i denne graviditet, hvis du led af det under en af dine tidligere graviditeter.

Tal med din jordemoder eller læge, hvis du har det så dårligt, at du oplever, det påvirker din generelle almentilstand. Der findes gode håndkøbsmediciner, men spørg altid din jordemoder eller læge om råd, inden du tager medicin mod graviditetskvalme.

Hævede og ømme bryster Et andet almindeligt tidligt graviditetstegn er at dine bryster bliver hævede og ømme. Det skyldes at de kirtler, der skal producere mælk, stimuleres af hormoner og får brysterne til at ændre sig og blive større. Her er det især det kvindelige kønshormon østrogen, der står for ændringen af brystvæv og kirtler. At have en rigtig behagelig BH med god støtte kan hjælpe.

Åndenød og langsom fordøjelse At føle sig stakåndet, som om du havde rigtig dårlig kondition, er noget mange oplever når de venter barn. Det skyldes hormonelle omstillinger samt den øgede blodmængde. Disse ændringer gør at pulsen går op, og at du lettere bliver forpustet.

Din mave kan også føles oppustet og luftfyldt, på grund af de høje niveauer af hormonet progesteron. Du kan også føle dig træg i maven. At drikke masser af vand, motionere og spise eksempelvis tørrede abrikoser og svesker kan være til hjælp, hvis du bliver hård i maven.

Pregnancy week 6 Mother beige
Partner

Partner

Som partner kan man af og til få dårlig samvittighed over, at man måske ikke oplever de første uger som en lige så stor omvæltning, som den vordende mor gør. Men det er ikke så underligt, at det er sværere for dig helt at forstå, at I venter jer og skal have et barn. Du føler det jo ikke i kroppen på samme måde som den vordende mor.

Det er også almindeligt for den vordende mor og dig som partner at opleve et bredt spektrum af følelser i forbindelse med nyheden om graviditeten – glæde og forventning selvfølgelig, men måske også nervøsitet og usikkerhed. Det er en naturlig reaktion, når man står over for en stor forandring i livet.

Læs mere om de andre trimestre: