Barnet
Embryoet er nu 3 uger gammelt og har hoved og krop. Et anlæg til hjernen begynder at vokse frem. 22–23 dage efter befrugtningen begynder hjertet – som ikke er større end en birkes – at slå ved egen kraft.
Det første anlæg til arme og ben begynder også at vokse frem, og ved udgangen af den sjette uge begynder blodomløbet at fungere. Kæben og munden udvikles, og der er ti tandanlæg i hver kæbe. Man kan nu skelne øjne, mund og næse.
I denne uge skal du bestille tid hos egen læge. Tag en prøve af morgenurin med, for han/hun skal også bekræfte graviditeten. Derefter opretter han/hun en vandrejournal. Vandrejournalen skal du selv passe på og medbringe til samtlige fremtidige undersøgelser både hos egen læge, på hospitalet og hos jordemoderen.
Det er vigtigt, at du fortæller din læge om din sygdomshistorie. Det vil sige, om du selv tager nogen form for medicin, og om du har nogen arvelige sygdomme. Lægen tager en blodprøve og sende alle dine papirer til det sygehus, som du hører til. I Danmark er der frit sygehusvalg. Hvis du foretrækker at føde et bestemt sted, kan du sige det til din læge.
Mor
Nu er niveauerne af hCG (humant choriongonadotropin), et hormon der udskilles når du bliver gravid, så høje, at det er almindeligt at graviditetssymptomer begynder at vise sig.
At have kvalme om morgenen, såkaldt morgenkvalme, er ikke usædvanligt. At have kvalme er en af de mest almindelige graviditetsgener. Det kan være alt fra en mild og subtil kvalme til at du har det så dårligt, at du føler behov for at kaste op måske en, eller flere gange, om dagen over en periode. Er du ekstra følsom overfor lugte, så kan for eksempel lugte, når du laver mad, udløse kvalmen. At spise lidt og ofte kan hjælpe. Symptomerne er oftest værst i ugerne 7-10, for derefter at mildnes eller forsvinde helt omkring uge 12-14.
Ekstrem graviditetskvalme Det er sjældent, men nogle gange fortsætter kvalme og opkastninger gennem hele graviditeten, og så kaldes det for ekstrem graviditetskvalme eller hyperemesis gravidarum. Så er man oftest nødt til at blive indlagt på hospitalet i et eller flere døgn for at få væske og næring som intravenøse drop for ikke at dehydrere.
Tal med din jordemoder eller læge, hvis du har det så dårligt at du oplever, det påvirker din almentilstand. Der findes gode håndkøbsmediciner, men spørg altid din jordemoder eller læge om råd, før du tager medicin mod din graviditetskvalme.
Tips mod kvalme At spise lidt og ofte kan hjælpe, kogt mad plejer at være bedre end stegt. Tag det også med ro og prøv at undgå stress. Nogle gange kan det være nødvendigt at blive sygemeldt.
Studier viser at rolig yoga har positive effekter på netop graviditetskvalme. Akupunktur kan også være en stor hjælp for nogle.
Partner
Som partner kan man af og til få dårlig samvittighed over, at man måske ikke oplever de første uger som en lige så stor omvæltning, som den vordende mor gør. Men det er ikke så underligt, at det er sværere for dig helt at forstå, at I venter jer og skal have et barn. Du føler det jo ikke i kroppen på samme måde som den vordende mor.
Det er også almindeligt for den vordende mor og dig som partner at opleve et bredt spektrum af følelser i forbindelse med nyheden om graviditeten – glæde og forventning selvfølgelig, men måske også nervøsitet og usikkerhed. Det er en naturlig reaktion, når man står over for en stor forandring i livet.