Hvis det gør ondt at amme, skyldes det for det meste, at barnet ikke gaber stort nok om brystet, eller at barnet ligger for langt fra dig. Smerterne kan også skyldes barnets position i din favn, fx at det ligger for langt oppe i din armhule eller for langt oppe mod din hage. Det kan også skyldes, at barnet tidligere ikke har gabt stort nok over brystet, så der er kommet sår/sprækker i brystvorten. En anden årsag kan være kort tungebånd.
Det skal ikke gøre ondt at amme
Der er ingen grund til at udholde smertefuld amning – hverken i starten af ammeperioden eller senere. Barnets første suttetag kan mærkes eller gøre ondt, men derefter skal det ikke gøre ondt. Mærk efter, og respekter hvordan det føles, når barnet sutter.
Sådan gør du, hvis det gør ondt at amme
- Se efter, om barnet gaber stort nok om brystet. Vent på, at barnet gaber stort, og hold det helt tæt ind til dig. Nogle børn kan ikke gabe så stort, men vent på det største gab, dit barn kan præstere.
- Hvis du oplever, at amningen gør ondt efter de første suttetag, kan du forsigtigt ændre dit barns position i din favn. Det handler ofte om at flytte barnet ned fra din armhule i retning af barnets ben og at sænke dine skuldre, så barnet kommer til brystet mere nedefra.
- Malk lidt mælk ud med hånden, før og efter at barnet har suttet. Ved at håndmalke inden du ammer, hjælper du barnet med at få gang i nedløbsrefleksen, så det kan sutte roligere fra starten. Efter amningen kan du malke en dråbe mælk ud og smøre den på brystvorten som lindring.
- Lad brystvorterne lufttørre efter amningen. Ilt har en helende virkning på sår. Vær forsigtig med at bruge salver og cremer, da de holder ilten i luften væk fra såret. Hvis du finder en salve, der lindrer, kan du bruge den, hver anden gang du har ammet.
- Der findes forskellige typer beskyttelse til brystvorterne, som også kan være rare at bruge af og til. De mindsker trykket på brystvorterne og kan købes på apoteket.
- Tag nogle dybe indåndinger, og sænk skuldrene, når barnet begynder at sutte – det mærkes mest i starten.
- Du kan midlertidigt sætte en ammebrik på brystet. Den kan få amningen til at føles mere overkommelig (hvis det ikke gør mindre ondt, når du ændrer barnets position i din favn).
- Du kan håndmalke eller håndpumpe for at aflaste brystvorten og mindske smerterne.
- Brug "Ammestatus – 5 trin til velfungerende amning" til at evaluere din amning.
- Involver din partner for at få støtte og aflastning.
Når det gør ondt senere i ammeforløbet
Hvis det begynder at gøre ondt senere i ammeforløbet (når barnet er blevet større, og amningen har fungeret fint tidligere), kan det skyldes andre årsager:
- Bakterie- eller svampeinfektion –> Bed din jordemoder, din læge eller en ammeklinik om hjælp.
- White spot er små, hvide prikker på brystvorten. Det er saltkrystaller inde i brysterne, som også sætter sig indvendigt i mælkegangene og giver smerter under og efter amningen. –> Bed din jordemoder, din læge eller en ammeklinik om hjælp.
- Brystvorten bliver hvid, og man kan få krampetrækninger i den, som gør amningen smertefuld. -> Bed din jordemoder, din læge eller en ammeklinik om hjælp.
- Barnet har kort tungebånd --> Din jordemoder eller en ammeklinik kan skrive en henvisning til en børnelæge eller en øre-næse-halslæge, som kan klippe tungebåndet over.
- Der kan findes andre årsager til, at amningen gør ondt.
Barnet bider
Når barnet har fået tænder, kan du komme ud for, at det bider dig i brystvorten, hvilket kan gøre vanvittigt ondt. Så skal du højt sige "NEJ" og tage barnet væk fra brystet et øjeblik. Lad derefter barnet få brystet igen. Gentag ved behov.
Vælg det, der fungerer for jer
Det vigtigste er, at du altid respekterer, hvordan det føles, når du ammer, og at du tør prøve dig frem med forskellige ammestillinger og små justeringer af barnets position i din favn for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for jer, og hvor amningen ikke gør ondt.
Hvis det ikke hjælper, skal du endelig søge hjælp hos sundhedsvæsnet.