Har du en mistanke om, at du er gravid? Der er flere tegn, som kan være et fingerpeg om, at man venter barn. Herunder kan du læse om nogle af de mest almindelige. Husk, at alle mennesker er forskellige, så det er ikke sikkert, at du har nogle af disse symptomer. Lyt til din krop, og vær opmærksom på forandringer. Hvis du har været gravid før, vil du sandsynligvis have nemmere ved at genkende signalerne.
Hvis du tror, at du kan være gravid, bør du tage en graviditetstest. Er testen positiv, har du en meget tydelig indikation. Tillykke! Nu er det næste skridt at booke en tid hos din læge. Her får du din vandrejournal, og I bestiller tid til din første scanning.
Menstruationen udebliver
Et af de sikreste tegn på, at du er gravid, er, at din menstruation udebliver. Hvis der er sket en befrugtning, vokser slimhinden i livmoderen nemlig i stedet for at blive udstødt. Kroppen gør sig klar til at tage sig af det befrugtede æg, som netop nu sætter sig fast i livmoderslimhinden. Det er dog vigtigt at huske, at udeblevet menstruation ikke nødvendigvis betyder, at du er gravid. Stress og bekymring kan også medføre, at din menstruation bliver forsinket eller udebliver. Tag en graviditetstest, hvis du ikke får din menstruation til tiden. Graviditetstests fås i håndkøb på apoteket.
Brysterne bliver ømme
Så snart du bliver gravid, begynder brysterne at forandre sig for at forberede sig på den kommende mælkeproduktion. Spændte, opsvulmede og ømme bryster er derfor et tidligt tegn på graviditet, som skyldes, at brystkirtlerne vokser, og der lagres ekstra fedt. Efter nogle måneder begynder brystvorter og areolaer at blive mørkere.
Du føler dig træt
Mange kvinder føler sig ekstremt trætte de første 8-10 uger. Det skyldes hormonforandringerne og den kraftige øgning af graviditetshormonerne progesteron, østrogen og HCG (humant choriongonadotropin). Især det høje progesteronniveau kan gøre dig træt.
Du har kvalme
To tredjedele af alle kvinder, der venter barn, rammes af den klassiske graviditetskvalme. Den pludselige kvalmefornemmelse opstår som regel om morgenen, når ens blodsukker er lavt. En del kvinder får det bare dårligt, mens andre også kaster op. Kvalmen skyldes den kraftige udsondring af graviditetshormonet HCG i starten af graviditeten. Det er også det hormon, som en graviditetstest reagerer på. For langt de fleste er kvalmen værst mellem 7. og 10. uge, hvorefter den aftager, men hos nogle fortsætter kvalmen under hele graviditeten.
Din lugte- og smagssans forandres
Kan du ikke holde en bestemt lugt ud? Har du en metallisk smag i munden? Det er helt normalt at blive ekstra følsom over for stærke lugte og visse smage tidligt i graviditeten. Årsagen til dette er sandsynligvis de store hormonforandringer i kroppen.
Dit humør forandres
Humørsvingninger er helt almindelige, især i starten af graviditeten. I den første del af graviditeten kan det føles, som om du har PMS, fordi hormonforandringerne kan få dig til at veksle mellem at være irriteret, nedtrykt og overlykkelig i løbet af ganske få minutter. Hvis du plejer at have PMS, er der større risiko for, at du også får humørsvingninger under graviditeten. Skurken er de graviditetshormoner, som moderkagen producerer. Grunden til, at alle ikke bliver påvirket, er helt enkelt, at nogle er mere følsomme end andre over for udsving i hormonniveauet. Pludselige humørskift er dog ikke i sig selv et sikkert tegn på graviditet, eftersom det lige så godt kan være PMS eller stress.
Du får mere udflåd
I forbindelse med en graviditet får hormonet østrogen slimhinden i skeden til at blive tykkere, hvilket fører til øget udflåd. Sekretet, der produceres i skeden, fungerer som beskyttelse mod infektion. Øget udflåd er derfor et typisk tegn på graviditet. For nogle er det øgede udflåd til besvær, mens andre stort set ikke mærker nogen forskel.
Du har hyppigere vandladning
Særligt i starten af graviditeten render man typisk på toilettet i tide og utide. Det skyldes, at livmoderens tryk på blæren stiger, og at kroppen producerer mere urin. Under graviditeten stiger blodmængden i kroppen nemlig, hvilket medfører, at nyrerne skal arbejde hårdere end normalt. Heldigvis stiger blærens kapacitet samtidig takket være hormonet progesteron.
Du har vokseværk
Når livmoderen begynder at vokse, strækkes de ligamenter, som holder livmoderen på plads – omtrent som en elastik, der strækkes. Hos nogle føles dette som murrende menstruationssmerter. Det er helt normalt og kan vare ved under hele graviditeten eller kun optræde i perioder. Hvis du får kraftige smerter, som ikke går over, er det vigtigt, at du søger læge.
Du får lyst til en bestemt slags mad
Får du en pludselig trang til syltede agurker eller ærtesuppe? Eller måske mad, som du aldrig før har brudt dig om? Det er ikke bare en kliché, men kan tværtimod være et tegn på, at noget er begyndt at vokse i livmoderen.
Du får en pletblødning
Man kan få en mindre blødning i forbindelse med, at det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen. Hvis du får en lille blødning nogle dage efter din seneste ægløsning, kan det være en gennembruds- eller pletblødning, som også kaldes for en nidationsblødning. Det er et usædvanligt, men også helt ufarligt første tegn på, at du er gravid.
Källa:
- Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.