Du kan have forskellige strategier for at håndtere smerten i forskellige faser af fødselsarbejdet. Hvis vi generaliserer, kan du tænke på følgende måde:
– I latensfasen kan du vælge at ignorere smerten – Når smerten tiltager, skal du måske i stedet finde noget, der distraherer dig fra smerten – Når det ikke fungerer længere, kan det føles positivt at acceptere smerten som en hjælp – Hen imod slutningen af udvidelsesfasen og uddrivningsfasen gælder det om at turde omfavne smerten
Når smerten tiltager, går mange ind i sig selv for at bruge al deres energi på at håndtere smerten. Hvis smerten er til at forstå, bliver den også håndterbar og måske endda meningsfuld. Du kan være mere emotionel end normalt. Det kan komme til udtryk på mange måder, og du kan for eksempel opføre dig på en måde, som din partner ikke har oplevet før. Det er også helt almindeligt, at sanserne skærpes, fx følesans, lugtesans, hørelse og syn. Tidsopfattelsen kan også forandres.
Nogle kan reagere ved at blive opgivende, når smerten bliver for voldsom, især i slutningen af udvidelsesfasen. Følelserne har fået overtaget, og man kan opleve frustration og træthed og tænke "det her klarer jeg aldrig". Her er det vigtigt, at du føler dig respekteret og får maksimal støtte fra dine omgivelser. Du skal tages alvorligt og have al den bekræftelse og opmuntring, som de tilstedeværende kan give dig. Uanset hvordan du reagerer, er det vigtigt, at omgivelserne respekterer din måde at udtrykke dine følelser på og viser tiltro til, at du godt kan føde dit barn.
Energi og væske gør dig bedre rustet til at håndtere smerterne og fokusere. Livmoderen har også brug for energi for at kunne klare det store arbejde, der skal udføres, for at barnet kan fødes. Husk, at tilføre energi i passende mængder, helst både salt og sukker, og at det skal være mad, som er letfordøjelig, så kroppen kan udnytte den optimalt.
Kilder:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.