kuddar_i_massor_edit

Sovestilling, når du er gravid

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Først og fremmest: Kan man overhovedet sove behageligt i slutningen af graviditeten? Kan man sidde op og sove? Hvor mange puder har man egentlig brug for?

Det debatteres, hvorvidt gravide skal anbefales at sove i en bestemt stilling. Under graviditeten forandres din hjertefrekvens og din blodvolumen. I takt med at livmoderen og barnet vokser, øges trykket på blodkarrene. Det kan især mærkes, når du ligger på ryggen, og trykket øges på et bestemt kar i ryggen, der hedder Vena Cava. Det kan føre til, at dit blodtryk falder, og at du føler dig svimmel og utilpas. I værste fald kan du besvime. Det kan også påvirke blodcirkulationen til moderkagen og barnet. Fænomenet forsvinder, så snart du skifter stilling, så trykket på karrene mindskes. Vi ved, at blodtilførslen til moderkagen, barnet og den gravide optimeres, når man ligger på venstre side.

Når vi sover, ligger vi ikke helt stille – vi skifter ofte stilling i søvne. Det sker som regel helt af sig selv. Hvis du ikke føler ubehag ved at ligge på ryggen, er det altså helt i orden. Sandsynligvis vil det dog ikke være behageligt at sove på ryggen i slutningen af graviditeten.

Der findes studier, hvor man har undersøgt kvinders sovestilling, og om den kan påvirke barnet i livmoderen. Rygleje kan muligvis være forbundet med en øget risiko for barnet i livmoderen. Først og fremmest skal det pointeres, at risikoen for Vena Cava-syndrom er meget lille, og at risikoen for, at det påvirker barnet er endnu mindre, men der lader til at findes en vis sammenhæng. Man konstaterede også, at det kræver yderligere forskning i emnet, inden man vil ændre anbefalinger eller retningslinjer. I visse lande, fx Storbritannien og New Zealand, har man revideret anbefalingerne for gravides sovestilling i tredje trimester til, at man bør lægge sig til at sove på venstre side, lægge sig på venstre side, hvis man vågner på ryggen, og ligge på venstre side, hvis man hviler sig i løbet af dagen.

Disse anbefalinger kan jo være værd at overveje. I slutningen af graviditeten er ens søvn allerede påvirket, og det er under alle omstændigheder svært at finde en stilling, som er behagelig at sove i. Hvile og søvn er essentielt. Overordnet vil jeg sige, at man skal forsøge at finde en stilling, der føles bekvem, fx ved at bruge puder. Venstre side plejer at være mest behagelig, eventuelt med en lille pude under højre side af ryggen, så den gravide mave vinkles lidt. Du behøver ikke at ligge helt på siden. Hvis du vågner på ryggen efter en god nats søvn, er der dog ingen grund til bekymring.