Hvad er en sen ufrivillig abort?
En ufrivillig abort, som opstår mellem 12 og 22 fulde uger, betragtes som en sen abort. Efter 22 fulde uger klassificeres det ikke længere som en abort, men intrauterin fosterdød.
Hvor almindeligt er det at få en sen ufrivillig abort?
Sen ufrivillig abort efter 12 fulde uger er ikke almindeligt.
Hvordan ved man, om man har oplevet en sen ufrivillig abort?
En sen ufrivillig abort starter ofte med smerter i underlivet, over kønsbenet eller i lænden. Smerterne kan optræde omkring hele bækkenet og stråle ned på indersiden af lårene. Mange beskriver det som kraftige menstruationssmerter, som kan være vedholdende eller komme og gå som kramper. Hvis du er langt henne i graviditeten, kan det også føles som veer. Det begynder ofte med kraftig blødning, som er klarrød og kan indeholde klumper. Det kan også begynde med, at vandet går. Hvis du er begyndt at kunne mærke, at dit barn bevæger sig, kan de første tegn være, at fosterbevægelserne ophører. Kontakt din jordemoder eller læge for at få hjælp, hvis du bløder kraftigt, dvs. at du bløder igennem et stort menstruationsbind på mindre end en time, eller hvis du har svært ved at håndtere smerterne. Hvis det er muligt, er det en god idé at have nogen hos dig, som kan støtte dig. Til smertelindring kan du bruge paracetamol og påføre varme i form af varme bade eller en varmedunk. Smerterne kan være så kraftige, at du er nødt til at søge lægehjælp for at få stærkere og mere effektiv smertelindring, end du kan få derhjemme. I de fleste tilfælde formår kroppen at udstøde hele graviditeten ved egen kraft, men nogle gange er man nødt til at foretage en såkaldt udskrabning for at sikre, at livmoderen er helt tom. Blødning efter en ufrivillig abort bør aftage gradvist for derefter at forsvinde helt.
Hvordan kommer man videre efter en sen ufrivillig abort?
Mange kvinder, der mister deres ufødte barn, bebrejder sig selv. Det er vigtigt, at du er klar over, at du ikke kan forårsage en abort ved at være stresset, træne eller foretage tunge løft. Du kan heller ikke forårsage en abort ved at flyve. Under graviditeten kan du passe så godt på dig selv som muligt: spise sundt og varieret, være aktiv, hvile dig, når du er træt, og lade være med at ryge, drikke alkohol og tage stoffer. Det kan desuden have en beskyttende virkning at tage ekstra folsyre, eftersom det mindsker risikoen for misdannelser hos fosteret. Vær forsigtig med medicin, og tal med din jordemoder eller læge, hvis du har brug for at tage medicin. Derudover er du nødt til at stole på din krop og tro på, at den gør det, som den skal.
Kilde
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrics. Studentlitteratur.
- 1177.se