Mange forældre beskriver deres barns fødsel som det største øjeblik i deres liv.
Som partner kan man hjælpe til på flere måder før, under og efter fødslen. For kvinden, der føder, er kropslig, social og følelsesmæssig støtte en forudsætning for, at hun kan føle sig tryg og have mod til at komme gennem fødselsarbejdet – med alt, hvad det indebærer. At være med som støtte for den, der føder, kræver en kæmpe indsats og er ikke altid helt nemt.
Hvis det er første gang, vover man sig for alvor ind på et ukendt territorium. Mit bedste råd er: Hold om, hold fast og hold ud (hold af). At se den, du elsker, i en så udsat situation, som er både smertefuld og anstrengende, kan være utroligt frustrerende. Det er ikke usædvanligt, at partneren først og fremmest er urolig for, hvordan kvinden skal orke at komme gennem fødslen, og dernæst, hvordan barnet skal klare alt det, der sker under fødselsarbejdet. Det er fuldt forståeligt, at man føler sig hjælpeløs og tænker "Hvad kan jeg gøre?"
Langt de fleste kvinder kan efter fødslen sige: ”Det absolut vigtigste var, at du var nærværende og stod ved min side. Det var ikke så vigtigt, hvad du gjorde”. Selvfølgelig har de fleste det bedst med at føle, at der er brug for dem, at de kan gøre noget konkret for at hjælpe til, men det vigtigste er, at du er der.
Det kan du som partner være opmærksom på under fødslen:
- Spørg i god tid, hvilken støtte hun vil have under fødslen, hvad du kan gøre for at opmuntre hende, hvilke ord, der kan berolige og give hende styrke.
- Sørg for altid at være til stede. Vær lydhør over for hendes behov, og vær bekræftende, støttende og opmuntrende, efterhånden som fødslen skrider frem.
- Hjælp hende med at være så afslappet som muligt, både fysisk og mentalt. Foreslå for eksempel massage, karbad, brusebad og varme hvedepuder. Sig ting, som får hende til at føle sig afslappet og tryg.
- Hjælp hende med at finde et godt vejrtrækningsmønster. Ind gennem næsen og ud gennem munden plejer at give en god rytme. Sørg for, at hun ikke holder vejret eller hyperventilerer (det kan give en prikkende fornemmelse omkring munden og i fingrene).
- Foreslå og hjælp hende med at placere sig i forskellige fødestillinger under fødselsarbejdet.
- Informerer hende om, hvad der sker omkring hende. Få hende til at være i nuet, og støt hende, så hun ikke bliver bange. Styrk hendes selvtillid. Sig ting, som hun holder af at høre.
- Prøv forskellige typer massage, afhængigt af hvor i fødselsarbejdet hun befinder sig.
- Hjælp hende med at finde en rytme og følge veerne. Lad ikke veerne komme som en overraskelse.
- Hvis hun sveder, kan du hjælpe hende med at friske sig op ved at børste tænder, tage et brusebad eller et karbad eller med kolde håndklæder. Hvis hun derimod fryser, kan det hjælpe med et varmt brusebad, noget varmt at drikke eller at komme op og bevæge sig. Husk hende på, at hun skal fylde op med væske og energi og tømme sin blære hver anden time.
- Når og hvis hun får lattergas, kan du hjælpe hende med at komme på plads, når veerne kommer, og finde den rigtige teknik.
- Hvis det ikke fungerer med personalet, er det op til dig at rette op på situationen. Bed om at få udskiftet den eller de personer, som I ikke fungerer sammen med. Der er altid en anden, som kan tage over.
- Du kan løbende holde jordemoderen informeret om, hvad I har talt om i forhold til fødslen. Du er den, der kender hende absolut bedst.
Kilder:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.