I dag får mange for lidt folat via kosten, og ved at tage folsyre i god tid inden graviditeten kan man mindske risikoen for, at børn fødes med eller bliver aborteret på grund af rygmarvsbrok. Eftersom en graviditet ikke altid er planlagt, anbefales det, at alle, der ønsker at blive gravide, tager folsyre.
Hvis du spiser mange fødevarer med et højt folatindhold, får du muligvis nok folat via kosten. Så behøver du ikke at tage ekstra folsyre.
Hvad er folat og folsyre?
Folat og folsyre er forskellige udgaver af det samme B-vitamin. Folat findes i naturlig form i fødevarer. Folsyre er kunstigt fremstillet folat, som anvendes til berigelse af fødevarer og i kosttilskud. Kroppen har lettere ved at optage folsyre end folat.
Folat, eller folsyre, er nødvendigt for cellemetabolismen og dannelsen af røde blodlegemer. Mangel på folat giver anæmi, dvs. blodmangel.
Folat eller folsyre er nødvendigt for, at fostret skal udvikle sig normalt under graviditeten. Hvis du har et lavt folatindhold i blodet, når du bliver gravid, er der større risiko for, at du får et barn med rygmarvsbrok.
Hvor findes folat naturligt?
Fødevarer med et højt folatindhold er for eksempel:
• bælgplanter såsom bønner, kikærter, grønne ærter, sukkerærter og linser • grønne bladgrøntsager såsom spinat, rucola, frisésalat og machésalat • kål såsom broccoli, rosenkål og blomkål • bær såsom jordbær, hindbær og brombær • fuldkornsprodukter såsom brød, fuldkornsris og fuldkornsgryn • leverpostej og lever (gravide bør ikke spise lever, men små mængder leverpostej er ok)
Får man nok folat, hvis man spiser meget frugt og grønt?
Hvis du spiser mange fødevarer med et højt folatindhold, fx hvis du er vegetar eller veganer og spiser store mængder bælgplanter, får du muligvis nok folat via kosten. Så behøver du ikke at tage ekstra folsyre.
Hvornår skal man spise folsyre?
Det anbefales, at gravide tager tabletter med 400 mikrogram folsyre hver dag frem til den 12. graviditetsuge for at mindske risikoen for rygmarvsbrok hos fostret. Efter uge 12 har folsyre ingen effekt mod rygmarvsbrok. Derimod er det vigtigt at blive ved med at spise mad med et højt indhold af folat/folsyre under hele graviditeten. Det er nødvendigt for fostrets udvikling og morens bloddannelse.
Kilder:
- Myles Textbook for Midwives 16th edition Jayne Marshall Maureen Raynor
- Livsmedelsverket