Article 7

Når du har fået din autostol hjem

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Når du har fået autostolen hjem, er det bare at komme i gang. Nedenfor har vi samlet nogle punkter, som er gode at overveje for at sikre, at autostolen anvendes korrekt og beskytter dit barn bedst muligt.

Hvordan ved jeg egentlig, om stolen er installeret korrekt?

Læs først brugsanvisningen til autostolen nøje, og sørg for, at du har forstået de enkelte installationstrin. De fleste producenter af autostole har lavet egne installationsvideoer, hvor de gennemgår processen trin for trin. Har du valgt en autostol, som er nem at installere, bør der ikke være nogen problemer. Det skal være let at gøre det rigtigt. Hvis du oplever, at det er svært, anbefaler vi, at du tager kontakt til forhandleren for at få vejledning.

Hvordan skal selen sidde?

Hvordan barnet sidder i autostolen kan være afgørende for sikkerheden. I en bagudvendt autostol skal selen helst gå hen over skulderen og lige bagud. Selen skal strammes så tilpas meget, at en voksen højst kan få to fingre ind mellem selen og barnet. For at opnå maksimal sikkerhed må barnet ikke være iført tykt overtøj i autostolen. Det udgør en stor sikkerhedsfare, da selen kommer for langt væk fra barnet, og i værste fald er barnet ikke ordentligt spændt fast eller kan glide ud af autostolen.

Position of the belt

Nakkestøtte

For at give barnet den bedste beskyttelse anbefaler vi, at halvdelen af barnets øre er inden for nakkestøtten. Den siddestilling, der giver maksimal sikkerhed, kan variere alt efter autostol, og derfor er det særligt vigtigt at læse brugsanvisningen til autostolen. I dag er der også autostole, der har automatisk nakkestøtte, hvilket betyder, at den tilpasser sig til barnets højde og størrelse og yder maksimal beskyttelse. Nedenfor kan du se en nakkestøtte i den korrekte højde, som yder maksimal beskyttelse.

Position of headrest

Airbag

En bagudvendt autostol må ikke monteres foran en aktiv airbag på forsædet. I dag tilbyder de fleste bilproducenter en eller anden form for sikker frakobling af airbaggen, og hvis den kan frakobles, må passagersædet gerne anvendes til den bagudvendte autostol.

Hvis der anvendes en fremadvendt autostol, er den grundlæggende regel, at airbaggen skal deaktiveres, så længe barnet er under 140 cm. Der findes dog nyere biler, hvor det uanset barnets højde er muligt at sidde i en fremadvendt autostol, selvom airbaggen er aktiv. Derfor er det vigtigt at læse bilens instruktionsbog eller spørge bilproducenten, hvad der gælder for netop din bil. Sideairbags udgør dog ikke nogen fare for barnet, uanset om det kører i en bagudvendt eller fremadvendt autostol.

I vores autostolsguide, som du finder under Artikler og værktøjer, kan du læse mere om valg af autostol, betydningen af en bagudvendt autostol, og hvordan bilen påvirker installationsmulighederne.