River-Birth-Story-138

Lige efter fødslen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I sekundet efter fødslen begynder den næste fase: tiden med dit nyfødte barn. De første dage har stor betydning for, hvordan amningen bliver fremover. Forskning viser, at det har stor betydning for amningen, at du har dit barn hud mod hud (som en frø på maven med næsen fri) lige efter fødslen eller så snart som muligt, hvis mor og barn adskilles af medicinske årsager.

De bedste forberedelser til amningen – 3 tips

Den første tid efter fødslen har stor betydning for, hvordan amningen bliver senere, og de 3 bedste tips til amningen er: 1) Læg barnet hud mod hud med frie luftveje, indtil det har suttet eller er faldet i søvn. 2) Malk ud med hånden, hvis barnet ikke har suttet i de første timer. 3) Vær opmærksom på barnets søge- og suttesignaler. Barnet har ni stadier på sin vej til at tage brystet. Vi gennemgår de respektive punkter i detaljer herunder:

1) Hud mod hud efter fødslen Ved at lægge sit barn hud mod hud påbegynder man en positiv cirkel: Barnet holder sig varmt, græder mindre og bruger mindre af sine blodsukkerreserver. Studier har desuden vist, at børn hurtigere begynder at sutte på brystet, ikke har samme behov for supplering med modermælkserstatning og fuldammes i højere grad og i længere tid, og at moren får færre brystkomplikationer, hvis barnet ligger meget hud mod hud i starten. Med andre ord viser forskningen, at amningen fremmes af kontakt hud mod hud.

Det er vigtigt, at du som forælder hele tiden holder øje med dit barn og sikrer, at det har frie luftveje! Man må aldrig sove, mens barnet ligger på maven hud mod hud. Hvis du vil sove med barnet hud mod hud, skal din partner eller en anden voksen holde barnet under opsyn.

2) Stimuler modermælken Man ved, at amningshormonerne oxytocin og prolaktin peaker i den første tid efter fødslen. Mange børn sutter på brystet i denne periode, men de kan også have ondt i hovedet fra en sugekop, føle sig utilpas og kaste op eller falde i søvn efter en hård fødsel og dermed undlade at tage brystet. I så fald kan du i stedet malke ud med hånden.

Et frisk og fuldt udviklet barn kan godt klare sig uden at få modermælk/råmælk i det første døgn. For at få gang i mælkeproduktionen, selvom dit barn ikke vil sutte med det samme, kan du umiddelbart efter fødslen begynde at håndudmalke for at øge mælkeproduktionen. Hellere gøre det flere gange i kort tid end nogle få gange i lang tid. Der behøver ikke at komme en eneste dråbe mælk ud, det vigtige er, at brysterne bliver stimuleret. Hvis der kommer nogle dråber råmælk ud, kan du give dem til barnet på en ren finger, en ske eller i en lille medicinkop.

3) Vær opmærksom på barnets søge- og suttesignaler – barnets 9 stadier til amning efter fødslen Det kan være en fordel at kende dette adfærdsmønster, som mange friske og fuldt udviklede børn følger i de første timer efter fødslen, hvis barnet ligger hud mod hud hos sin mor:

(1) Barnet udstøder fødselsskriget, (2) slapper af og hviler efter fødslen (3) vågner, kigger, laver små bevægelser med hovedet, blinker og åbner øjnene (4) bevæger tungen og munden, laver søge- og suttesignaler, bevæger hovedet, laver gribebevægelser med hænderne. (5) Derefter holder barnet en pause og hviler sig lidt igen (6) nærmer sig brystet med korte krybebevægelser eller glidende bevægelser (ofte baglæns). (7) Barnet begynder at undersøge brystet. Det slikker på brystvorten og masserer brystet. Her gælder det om at være tålmodig og lade barnet få god tid. Efter et stykke tid begynder barnet at kravle tættere på brystet. Måske ligger det og kigger lidt på moren, inden det begynder at (8) sutte på brystet for derefter at (9) falde i søvn.

Barnets forskellige stadier kan variere i længde fra barn til barn.