sergiu-valena-wSyuyeBMzDo-unsplash (1)

Kvalme – hvad kan jeg gøre ved det?

Størstedelen af alle gravide oplever kvalme eller opkast i større eller mindre grad. Den præcise årsag til graviditetskvalme er endnu ukendt, men tænkes bl.a. at hænge sammen med en stigning af visse hormoner i graviditeten.

Forskellige faktorer kan forværre kvalmen, som f.eks. træthed eller mangel på væske. Desværre findes der ingen universalkur mod kvalme, der garanterer, at du slipper af med den, men der er forskellige ting, der kan hjælpe. Det bedste du kan gøre er at prøve dig frem og se, hvad der hjælper for dig. Du kan rådføre dig med din jordemoder eller læge, hvis du har brug for yderligere hjælp og vejledning.

Nogle almindelige råd til at afhjælpe kvalme er:

  • Spis små, hyppige måltider
  • Sørg for at få nok væske, da dehydrering kan forværre kvalmen
  • Undgå for krydret mad
  • Kold eller kogt mad kan være bedre end stegt
  • Spis lidt inden du står op
  • Frisk luft
  • Hvile

Vitamin b6 kan hjælpe

Nogle gange hjælper ingen af ovenstående anbefalinger, og så kan alt føles håbløst. I disse tilfælde er der andre ting du kan prøve, men som med meget andet, er der ingen garanti for, at det virker. Både ingefær og vitamin b6 har i undersøgelser vist sig at have en vis effekt mod kvalme. Indtagelse af ingefær er dog noget, der diskuteres i forhold til graviditeten, da der ved høje doser af ingefær er en lille teoretisk risiko for bivirkninger for barnet. Derfor anbefales det i mange lande, inklusiv Danmark, at man som gravid begrænser sit indtag af ingefær og ikke tager kosttilskud med ingefær.

Et regelmæssigt indtag af vitamin b6 har også vist en vis effekt mod kvalme. På apoteket fås b6-vitamin uden recept, og det kan du trygt tage i graviditeten. Rådfør dig med apoteket angående dosering.

Hvis du har svært ved at holde mad og væske i dig pga. voldsom kvalme og hyppige opkastninger skal du kontakte din egen læge eller dit fødested. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt/tilrådeligt med medicinsk behandling og eller indlæggelse på hospitalet.

Kilder: