Når barnet er mellem 10 og 12 måneder, er det som regel tid til den måske største omvæltning for barnet siden fødslen. Nu er det nemlig snart tid til at starte i vuggestue eller dagpleje. Pludselig skal man vende tilbage til en hverdag, der minder om den, som man havde, inden barnet kom til verden. Efter lang tids barselsorlov sammen med en aktiv og udadvendt lille solstråle længes man måske efter at sende barnet i vuggestue. Andre kan få helt ondt i maven ved tanken. ”Hvordan skal barnet blive set blandt alle de andre? Min guldklump er jo stadig så lille, kun en baby!” Pludselig føles det, som om barselsorloven og det første år er gået alt for hurtigt. Hvis barnet har søskende i samme vuggestue eller dagpleje, vil omstillingen som regel være langt mere smertefri. Så er det allerede en del af familiens hverdag, og den lille har måske været med til at hente og aflevere og på den måde vænnet sig til omgivelserne.
Men børn er forskellige, og det er en god idé at tilpasse indkøringen efter barnets personlighed. Vuggestuer og dagplejemødre har deres egne rutiner for indkøring, men hvis man føler, at ens lille skat har brug en blidere start, kan man være lidt på forkant ved at tage på besøg inden indkøringen, så barnet kan vænne sig til personalet og de andre børn. Ved at gå i legestue giver man barnet mulighed for at vænne sig til at være sammen med andre børn. Man kan også lære barnet at være væk fra sine forældre ved at lade barnet blive passet derhjemme en gang imellem. Starter man indkøringen, inden barselsorloven slutter, har man mulighed for at være mere fleksibel og give barnet nogle korte dage i starten. Din arbejdsgiver kan eventuelt give dig lov til at holde barselsorlov på deltid, og du har ret til at holde gemt barselsorlov, indtil barnet fylder ni år. Det indebærer naturligvis, at der i disse perioder kommer færre penge ind på både lønkontoen og pensionsopsparingen.
Ondt i maven eller ej – forskning viser, at der er mange fordele ved at komme i vuggestue eller dagpleje. Forudsat at det er et godt sted, og at barnet trives, ser det ud til at have en positiv indvirkning på børns udvikling. Indkøringsperioden bruges til at give barnet de bedste forudsætninger for at trives. Det er helt naturligt, at barnet reagerer, når man afleverer det. Den mentale elastik mellem barn og forælder strækkes til det yderste, når man er væk fra hinanden, men det at skilles og mødes igen er vigtige bestanddele i barnets første tilknytningsrelationer.
Det vækker stærke følelser – også hos en selv. De fleste har prøvet at stå med fugtige øjne lige om hjørnet efter de første afleveringer og overveje, om det virkelig er smerten værd. Hvis man føler sig mislykket, kan det være nødvendigt at minde sig selv om, at det er menneskeligt at reagere som forælder. At man lever sig ind i og bliver påvirket af barnets følelser er jo faktisk en bekræftelse af, at man er lydhør over for barnets følelser. I afleveringssituationen kan man som forælder hjælpe barnet ved at bekræfte følelserne – ”ja, det er trist at sige farvel, skat” – og samtidig holde masken, vinke og forsikre barnet om, at I snart ses igen.
Hvis man bliver ved med at have ondt i maven, kan man ringe efter en halv time og høre, om barnet er faldet til ro og har det godt. Personalet har ikke bare ansvaret for at få børnene til at føle sig trygge – de er der også for dig som forælder. At lade fremmede mennesker tage sig af ens elskede barn er noget, der kræver stor tillid.
Efterhånden som vuggestuen eller dagplejen bliver en del af hverdagen, bliver det også mindre smertefuldt at skilles. Hvis man har svært ved at få afleveringen til at fungere, kan man bede personalet om hjælp til at finde en metode, som gør det nemmere for barnet. Det kan hjælpe at have rutiner, hvor man siger farvel på en bestemt måde. Med nogle børn fungerer det bedst at have en rutine, hvor man siger farvel relativt hurtigt, mens andre lige skal sidde lidt i ens favn for at akklimatisere sig. Måske har barnet brug for at blive modtaget af en bestemt person, sidde lidt i vedkommendes favn eller lege med et bestemt barn. Nogle gange kan det hjælpe, at man afleverer på et bestemt tidspunkt, eller at barnet får lov til at holde sit krammedyr.
Det er ofte praktiske omstændigheder som arbejde og barsel, der er afgørende for, hvilken forælder der deltager i indkøringen. Er man to forældre, kan det være en fordel af lade den forælder med den mest afslappede indstilling tage sig af indkøringen. Andre gange kan det dog være vigtigt at overlade det til den forælder, der er mest nervøs for indkøringen. Indkøringen er jo også en måde at lære personalet og miljøet at kende. Det er vigtigt, at alle i familien føler sig trygge ved vuggestuen eller dagplejen. Her tilbringer barnet mange timer hver uge, og tanken om barnets omgivelser skal gøre både forældre og barn glade.
Kilder:
- Bergström M., (2021) Lyhört föräldraskap. Bonnier Fakta
- Bergström M., (2012) Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn. Bonnier Fakta