Article 2

Hvorfor er det mere sikkert at bruge en bagudvendt autostol?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Vidste du, at en bagudvendt autostol er op til fem gange mere sikker end en fremadvendt?
Det er grunden til, at man anbefaler, at alle børn kører i en bagudvendt autostol så længe som muligt. Der er i dag ikke nok love, der regulerer dette, men det anbefales, at dit barn kører bagudvendt, indtil det er mindst 4 år, og gerne endnu længere af hensyn til dets sikkerhed. Afhængigt af den pågældende autostols højde- og vægtområde svarer det normalt til næsten 6 år.

Hvorfor er det så meget sikrere?

En bagudvendt autostol er mere sikker, fordi den støtter barnets hoved og nakke i tilfælde af en kollision. Et barns hoved er stort og tungt i forhold til resten af kroppen og udgør hele 25 % af barnets samlede kropsvægt. For at sætte dette i perspektiv kan man sammenligne med en voksen, hvor hovedet kun udgør 6 % af den samlede kropsvægt. Når man stiller et barn ved siden af en voksen, kan man også se, hvor meget mere et barns hoved udgør af den samlede kropsvægt i forhold til en voksen persons hoved.
Eftersom et barns hoved vejer så meget mere, har det også brug for langt mere støtte. Samtidig er barnets nakke mere udsat, fordi den endnu ikke er fuldt udviklet. Den følsomme nakke kombineret med hovedets vægt gør det endnu vigtigere at beskytte og støtte barnets nakke længst muligt.

Children's head scale

Kollisionstests – bagudvendt vs. fremadvendt

Ved frontale kollisionstests har det vist sig, at de kræfter, der påvirker nakken, er cirka 5 gange større, når barnet sidder i en fremadvendt autostol i stedet for en bagudvendt. Ved et frontalt sammenstød i en fremadvendt autostol flyver barnets krop ud af autostolen, og det er kun selen, der holder overkroppen på plads, mens hovedet fortsætter fremad. Det gør, at kollisionskræfterne overføres til barnets nakke, hvilket skaber en enorm spænding i nakken. Nedenstående diagram viser den enorme forskel i kræfter, som barnets nakke udsættes for ved en tillagt kollision i henholdsvis en bagudvendt (grøn linje) og en fremadvendt (rød linje) autostol

Graph of neck forces

Den største fordel ved en bagudvendt autostol er, at den støtter barnets ryg, nakke og hoved. Det gør, at kollisionskræfterne fordeles over et større område og dermed mindsker den kraft, den følsomme nakke udsættes for. Derfor giver en bagudvendt autostol dit barn en bedre beskyttelse og reducerer risikoen for skader ved en kollision.

I vores autostolsguide, som du finder under Artikler og værktøjer, kan du læse mere om valg af autostol og om, hvordan bilen påvirker installationsmulighederne.