Article 3

Hvordan påvirker min bil valget af autostol?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Vores artikler Hvilken slags autostol har du brug for? og Hvorfor er det mere sikkert at bruge en bagudvendt autostol? har forhåbentlig givet dig en bedre forståelse for, hvorfor det er vigtigt at bruge bagudvendte autostole og teste dem med kvalitetstests som plustesten. Når dette er på plads, er det tid til at gå videre i processen. Inden du køber en autostol, kan det være godt at stille dig selv spørgsmål som: "Hvilken autostol er kompatibel med min bil", og "Hvad er de forskellige installationsmuligheder?".

Installationsmuligheder

Der er to installationsmuligheder: ISOFIX og selemontering.

ISOfix installation

ISOFIX er et internationalt standardiseret fastgørelsessystem til autostole, som i princippet findes i alle biler, der er fremstillet efter 2006. Selemontering er derimod en metode, hvor bilens egen trepunktssele anvendes til installation af autostolen. Her er det godt at se på, hvad din bil har af muligheder.

Ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er der ingen forskel på, om autostolen er installeret med ISOFIX eller selemontering. ISOFIX-systemet er dog generelt lettere at bruge og mindsker risikoen for menneskelige fejl i forbindelse med installationen. Visse selemonterede autostole har i dag smarte funktioner til at lette installationen, blandt andet selvstrammende forankringsbånd. Over 50 % af alle autostole er til en vis grad forkert monteret. Derfor skal du sørge for at vælge en autostol, der er nemt at installere.

Hvordan ved jeg, om autostolen passer ind i min bil?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt autostolen passer ind i din bil, har flere autostolsproducenter lavet lister over, hvilke bilmærker deres autostole passer til, så du ved, hvad du skal vælge. Det er også godt at vide, at forskellige typer autostole skal installeres forskellige steder i bilen. Det kan eksempelvis være muligt at anvende både ISOFIX- og selemonterede autostole i samme bil – bare forskellige steder i bilen. Hvis du har flere børn, kan du derfor med fordel kombinere selemonterede og ISOFIX-monterede autostole.

I vores autostolsguide, som du finder under Artikler og værktøjer, kan du læse mere om valg af autostol og betydningen af en bagudvendt autostol.