Article 1

Hvilken slags autostol har du brug for?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det er ikke altid let at købe sin første eller anden autostol. Ud over at man skal have styr på regler og kollisionstests, har man også sine personlige præferencer. Det kan være svært at vælge autostol, men husk, at en autostol ikke bare er noget, du bruger, fordi du skal. Autostole redder liv.

Der er brug for i alt 4 forskellige autostole i løbet af et barns opvækst:

  1. Babystol
  2. Bagudvendt autostol
  3. Fremadvendt autostol
  4. Selepude

Af hensyn til barnets sikkerhed er det vigtigt at vide, til hvilken højde og vægt autostolen skal bruges.

Babystol

En babystol anvendes fra spædbarnsalderen og op til omkring 12 måneders alderen og passer normalt til 40-75 cm or 40-87cm. En babystol er nem at bruge, da den i langt de fleste tilfælde også er kompatibel med barnevognen. Når dit barn selv kan sidde oprejst, kan du kan skifte til en bagudvendt autostol. Dette sker normalt i 6-9 måneders alderen.

Bagudvendt autostol

Den bagudvendte autostol er den autostol, der anvendes i længst tid alt efter den pågældende autostols højde- og vægtområde, og det er normalt næsten 6-7 år. Da børn bør sidde bagudvendt så længe som muligt, er det godt at afsætte tid til at finde den rette autostol. For at hjælpe dig med at vælge rigtigt vil vi se nærmere på bagudvendte autostole i flere af vores artikler, som du finder i autostolsguiden.

Fremadvendt autostol og selepude

Når dit barn er omkring 6-7 år, er det tid til at tage en fremadvendt autostol i brug, og til slut anvendes en selepude.

Tests og regler

Alle autostole, som sælges i Europa, skal testes og godkendes i henhold til enten UN R.44 eller UN R.129.

  • UN R.44 – I denne forordning godkendes autostole efter barnets vægt. Der er i alt fem foruddefinerede vægtklasser, og en autostol kan være godkendt til flere af disse.

  • UN R.129 – i-Size er en godkendelseskategori i R.129. Her godkendes autostolene i henhold til barnets højde og en øvre vægtgrænse for autostole med ISOFIX. Denne godkendelse omfatter også sidekollisiontests.

Den sikre plustest

Der er også tests, der sikrer en ekstra høj kollisionssikkerhed for dit barn. Den svenske "plustest" er en sådan test, hvor autostolen testes ved en højere hastighed og med kortere bremselængde. Testen omfatter også særlige sensorer, der måler belastningen på barnets nakke ved det hårde sammenstød, så autostolen kan opfylde de høje krav til kollisionssikkerhed. Billedet viser plustestlogoet, som forbrugeren kan kigge efter for at sikre, at stolen har ekstra høj kollisionssikkerhed.

Plus Test Logo
I vores autostolsguide, som du finder under Artikler og værktøjer, kan du læse mere om valg af autostol, betydningen af en bagudvendt autostol, og hvordan bilen påvirker installationsmulighederne.