Lindsey Bartell BBH Stock (5)

Holde fri eller arbejde hjemmefra med sygt barn

I februar og marts er der så mange, der er hjemme med syge børn, at det kan virke som en hel epidemi. Men i virkeligheden bliver små børn jo også syge resten af året. I gennemsnit rammes børn under 4 år nemlig af 6 til 20 infektioner om året. Statistisk set er det altså naivt at håbe på, at man slipper for omgangssyge og influenza. Forestillingen om, at barnet skal være i vuggestue, og mor og far skal på arbejde, harmonerer ganske enkelt ikke med den måde, som små børns immunforsvar fungerer på.

Børn med omgangssyge er et fænomen, der vækker rædsel hos mor og far, når kalenderen bugner af deadlines og vigtige møder. Som lønmodtager har man ret til at holde fri på barnets første sygedag, og mange har også ret til løn på barnets første og i visse tilfælde anden sygedag. Retten til at være hjemme fra arbejde med sygt barn har til formål at hjælpe både kvinder og mænd med at kombinere arbejdsliv og forældreskab. Alligevel kan feberblanke øjne hos et lille barn på 20 måneder udløse flere og helt andre følelser end medlidenhed.

Selvom man længe har haft ret til at holde fri på barnets første sygedag, og langt størstedelen af befolkningen ved, hvor sårbart små børns immunforsvar er, kan det føles surt at skulle give sine kolleger besked om, at nu er den gal igen. ”Kan det virkelig passe, at han er syg igen,” forestiller man sig, at de hvisker bag ens ryg. Ikke nok med at man selv får svært ved at nå sine arbejdsopgaver – man risikerer også at blive ramt af skyldfølelser over, at det går ud over de andre på ens arbejdsplads.

For at få hverdagen til at hænge sammen vælger mange derfor at arbejde hjemmefra, når barnet er sygt. Nogle gange fungerer det glimrende. Man sørger for at arbejde, når barnet alligevel sover, og så behøver man ikke at holde helt fri fra arbejde og komme bagud. Lige så ofte går det hele dog op i hat og briller. Barnet er pjevset og vil have selskab, får lov til at sidde alt for længe foran tv eller tablet, og sofahyggen lyser med sit fravær. Eller også tænker man fornøjet, at det nok skal fungere at arbejde hjemmefra, nu hvor barnet har fået det bedre, men man har lykkeligt glemt det energiboost, som et barn på 20 måneder kan få, når en infektion forlader kroppen.

Heldigvis kan man ofte få hjælp af slægtninge, men hvis de selv arbejder, kan det også give dårlig samvittighed. For morfars arbejde er jo ikke mindre vigtigt end ens eget, og inderst inde ved man jo godt, at det kan få alvorlige følger, hvis han bliver smittet af barnets infektion.

Læg en plan

Man kan også føle skyld over for sin partner, men for det meste opstår der konflikter over, hvis tur det er. Diskussioner om, hvem der har det vigtigste arbejde, er ikke ligefrem noget, der gavner romantikken. Og hvis barnet er til stede, er det direkte upassende. Generelt er det kvinderne, der oftest er hjemme med syge børn. Hvis det ikke er noget, som man er blevet enige om hjemmefra, kan det være en af den slags uretfærdigheder, der let kan føre til irritation. Derfor er det eneste rigtige at lægge en strategi for, hvornår I hver især skal være hjemme. Afstem jeres kalendere for at sikre, at I ikke booker noget vigtigt samtidig, så I undgår ophidsede samtaler, når vuggestuen ringer og beder jer om at hente. I kan for eksempel have ansvaret for faste ugedage. Hvis du skal stå til sygerådighed mandage og tirsdage, kan du booke møder de øvrige hverdage. Man kan også øremærke bestemte uger, lægge en månedsplan eller tage halve dage og afløse hinanden i frokostpausen. Man kan endda indregne et vist antal sygedage hver måned, så man tager højde for en lidt lavere løn i sit budget.

Er man hjemme med et sygt barn, er det vigtigste jo, at man er nærværende, viser omsorg, tager sig af barnet og sørger for, at det har det så godt som muligt. Børns tilknytningssystem er særligt følsomt, når de er sløje og pjevsede, og når man tager sig af barnet i disse situationer, styrker det tilknytningen. Barnet har brug for at mærke, at man er der og har tid. Hvis du accepterer det faktum, at barnet har brug for dig, kan det måske mindske stress og dårlig samvittighed. Man er ikke herre over alt her i livet. I bedste fald kan børns sygedage fungere som en ventil, som forhindrer udbrændthed og stress. Eller i det mindste give én mulighed for at være sammen med sit lille barn.

Sources: - Bergström M., (2021) Lyhört föräldraskap. Bonnier Fakta - Bergström M., (2012) Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn. Bonnier Fakta