Pregnancy diabetes

Graviditetsdiabetes

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Din urin stixes ved hvert jordemoderbesøg for at se, om der er sukker i. Sukker i urinen kan være et tegn på graviditetsdiabetes, og hvis dette findes, sendes du til sukkerbelastning. Definitionen af graviditetsdiabetes er, at du har forhøjet blodsukker. Du mærker som regel ikke selv, at dit blodsukkerniveau er for højt – det konstateres ved et rutinetjek hos din jordemoder. Symptomerne kan være: – At du er mere tørstig end normalt – At du er tissetrængende hyppigere end normalt, og at du tisser større mængder – At du oplever øget træthed (mere end normal graviditetstræthed)

Hvis du mistænker, at du har graviditetsdiabetes eller forhøjet blodsukker (glukose) i blodet, skal du have foretaget en såkaldt sukkerbelastning på sygehuset, så der kan stilles en eventuel diagnose.

Ved en glukosebelastning skal du drikke en sukkeropløsning i fastende tilstand. Der skal tages tre blodprøver i form af et stik i fingeren: Inden du har drukket sukkeropløsningen, en time efter, at du har drukket sukkeropløsningen, og to timer efter, at du har drukket opløsningen.

Hvis blodsukkerniveauet i prøven efter to timer er forhøjet, får du diagnosen graviditetsdiabetes og får den hjælp og støtte i form af behandling, som du har brug for. Som regel er kostbehandling tilstrækkeligt, men det kan også være nødvendigt at tage tabletter eller insulinindsprøjtninger i maven. Du skal have kontrolleret dit blodsukker regelmæssigt under resten af din graviditet. Der bliver også lavet en ekstra ultralydsscanning for at måle barnets vækst, eftersom graviditetsdiabetes indebærer en risiko for, at barnet vokser hurtigere.

Hos langt de fleste går graviditetsdiabetesen over efter fødslen, medmindre du har udviklet type-1 diabetes, som i så fald varer ved resten af livet. Husk at dyrke motion, spise sundt og regelmæssigt og undgå overvægt, når du har født. Så mindsker du risikoen for at udvikle diabetes type-2 senere i livet.

Graviditetsdiabetes kan i de fleste tilfælde forebygges med korrekt kost og motion. Hvis du har generelle spørgsmål eller bekymringer om emnet eller er urolig for, at du befinder dig i risikozonen, anbefaler vi, at du taler med din jordemoder eller din læge.

Graviditetsdiabetes kan i de fleste tilfælde forebygges med korrekt kost og motion. Hvis du har generelle spørgsmål eller bekymringer om emnet eller er urolig for, at du befinder dig i risikozonen, anbefaler vi, at du taler med din jordemoder eller din læge.

Kilder: