Chinelle-Rojas-001

Forbered jer til fødslen sammen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den vordende mor begynder som regel at forberede sig mentalt tidligere end sin partner og får dermed et forspring. I kan derfor let komme til at føle jer lidt ude af takt med hinanden. Derfor kan det være en god idé, at I så tidligt som muligt under graviditeten melder jer til fødselsforberedelse. Så får I mulighed for at afsætte tid i den ofte tætpakkede kalender til noget, som kun handler om jer, og som giver jer en chance for at synkronisere jeres tanker og viden om fødslen.

Fødslen bliver som regel allerbedst, når man er et sammentømret team, hvor begge parter kender den andens behov. Alle fødsler er forskellige, og derfor er det vigtigt at forberede sig, uanset om det er det første, andet eller tredje barn, der er på vej.

Start med relationen

Kan I kommunikere med hinanden om vigtige emner? I en sammenhæng som denne er det vigtigt at have et godt og tillidsfuldt forhold. Hvis I oplever, at der skal arbejdes med nogle ting i forholdet, kan det være en god idé at starte med tilliden.

Visualiser jeres målbilleder

Prøv at visualisere nogle målbilleder inden fødslen, og fortæl hinanden om dem. Et målbillede kan være ”når mit nyfødte barn ligger på mit bryst” eller ”når vi træder ind gennem døren derhjemme med vores barn i armene”. Brug disse målbilleder under fødslen, og mind hinanden om dem, når overskuddet og kræfterne svigter.

Bliv hjemme så længe som muligt

En fødsel starter som regel med veer. Den første fase kaldes for den latente fase. I den latente fase er det en fordel, at I bliver derhjemme så længe som muligt. Her er det nemlig vigtigt, at man ikke bliver stresset og drøner rundt og leder efter ting, som man skal have med til sygehuset. Sørg for, at tasken er pakket i god tid inden termin, så I undgår det stressmoment.

Veerne afhænger af hormonet oxytocin, som frigøres i kroppen, når kvinden føler sig tryg og afslappet, og det er følsomt over for stress og forstyrrelser. Tænd et lys, bevar roen, prøv at slappe af, og sørg for at hvile så meget som muligt mellem veerne.

Tid til at tage på sygehuset

Når veerne bliver længere, kraftigere og mere regelmæssige, kan det være tid til at tage på sygehuset. Denne anden fase kaldes for den aktive fase eller udvidelsesfasen og er som regel en intensiv og krævende del af fødslen. Nu har du brug for de værktøjer til smertehåndtering, vejrtrækning og afslapning, som I har øvet jer i under graviditeten.

Fyld energidepoterne op

I slutningen af udvidelsesfasen vil I sikkert være temmelig udmattede, så I kan begge to have brug for ekstra energi for at klare strabadserne. Sørg derfor gerne for at have lidt saft, sodavand eller frugtsukker med i tasken, I den sidste fase af fødslen, som kaldes for pressefasen og afsluttes med, at barnet kommer ud, føler man nogle gange, at man får fornyede kræfter.

Støt din partner

Som partner kan du være til uvurderlig hjælp ved at give kærlighedsfuld støtte under fødslen. Du er vigtig! Husk det – også selvom du måske føler dig bange, inkompetent og usikker. Det er en stor hjælp for din partner, at du bare er til stede, lytter og er nærværende, både under graviditeten og fødslen. Spørg din partner, hvad hun har brug for, og hvordan du kan støtte hende.

Vær bevidst om dine behov

For at du kan støtte din partner så meget som muligt, er det vigtigt, at du også er bevidst om dine egne behov. Hvis du for eksempel er bange for at se din partner have ondt, eller hvis du måske har en fobi for blod og sygehuse, kan det være en god idé at overveje, hvordan du skal håndtere det. En velforberedt, udhvilet og mæt partner er den bedste støtte under en fødsel.

Sæt dig ind i fødslen

Selvom du som partner ikke har noget medicinsk ansvar, er der ikke noget galt i at sætte sig ind i, hvordan en fødsel forløber. Ved at læse om fødslens forskellige faser, hvordan en fødsel starter og om de forskellige former for smertebehandling kan du blive mere tryg og dermed også formidle tryghed til din partner.

Vigtigt med massage og nærvær

Under fødslen kan du hjælpe din partner ved at massere hende, når hun har veer. Din berøring kan frigøre oxytocin i hendes krop. Husk, at du skal massere blødt og rytmisk, når hun har veer. Langsomme, bløde og bestemte bevægelser er ofte en god hjælp under veerne og i pauserne mellem dem.

Under fødslen kan du hjælpe til ved at være nærværende, duppe panden med en våd klud mellem veerne og minde din partner om, at barnet snart er hos jer.