Kailee RIches 13

Fødestillinger

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Historisk set, og ved hjemmefødsler, er børn blevet født i en eller anden form for stående eller siddende stilling. Da fødsler senere begyndte at foregå på sygehuse, blev det mest almindeligt at ligge ned, oftest i gynækologisk leje. Fødestuerne blev udstyret som operationsstuer. Takket være studier ved vi i dag, at kvinder vil have et mere hjemligt miljø, men med en høj lægefaglig sikkerhed. Når det gælder fødestillinger i den aktive fase af fødslen, foretrækker de fleste at befinde sig i en eller anden form for stående eller siddende stilling. Kvinderne fortæller, at det giver dem en større følelse af kontrol og deltagelse.

WHO anbefaler stående eller siddende fødestillinger eller frit oversat: "Kvinder skal ikke opmuntres til at lægge sig i rygleje under fødslen. De skal opmuntres til og bekræftes i, at de skal være i en stående eller siddende stilling og i bevægelse i den aktive del af fødslen".

Socialstyrelsen anbefaler følgende

– Rygleje bør frarådes – Kvinden bør få information om mulige fødestillinger ved sine jordemoderbesøg, og under fødslen bør jordemoderen fremme mulighederne for at bevæge sig og vælge fødestilling – Kvinden bør opmuntres til at indtage den fødestilling, hun oplever som mest behagelig, dog ikke rygleje.

Erfaringer fra jordemødre viser, at yderst få kvinder vælger aktivt at indtage gynækologisk leje, når de skal føde. Kvinderne føler sig mere følelsesmæssigt eksponerede, og de føler ikke, at de deltager eller har kontrol over situationen.

Tænk over, hvilke stillinger der kan være en hjælp for dig under fødslen. Det kan være svært at vide på forhånd, hvordan du skal forholde dig til det, men det har alligevel stor værdi at tænke over, hvad der vil føles behageligt. Og så kan du jo altid ombestemme dig, når du befinder dig i situationen, og du kan være helt sikker på, at personalet hjælper dig med at finde forskellige stillinger under fødslen – de er eksperter i det.

Det er også godt, hvis du og din partner har talt om dine tanker om forskellige stillinger under fødslen, så partneren også føler sig forberedt. Du skal være opmærksom på at skifte stilling med jævne mellemrum under fødselsarbejdet. Man kan nemt komme til at blive i en stilling, selvom den begynder at føles ubekvem. Her er det vigtigt, at personalet og din partner hjælper dig. Ingen fødestilling bliver ved med at være behagelig, og en god tommelfingerregel er at skifte stilling efter 20-30 minutter. Det er vigtigt, at du mærker efter, hvad din krop vil have.

Der er flere fordele ved at føde stående eller siddende

– Du føder hurtigere, eftersom livmoderen kan arbejde mere effektivt, tyngdekraften hjælper til, og trykket mod livmodermunden bliver større. Hvis dit fødselsforløb går meget hurtigt, og du vil "bremse lidt op", gælder det modsatte – så skal du altså ligge ned. – Ilttilførslen til dig og dit barn bliver bedre, og vejrtrækningen i opretstående position er mere effektiv, end når du ligger ned. Tænk på sangere – de ville aldrig ligge ned og synge, eftersom vejrtrækningen ikke fungerer optimalt i den position. – Risikoen for blodtryksfald og utilpashed mindskes. – Det er lettere at presse korrekt. – Studier har vist, at kvinder oplever deres fødsel som mere positiv, når de føder i en stående eller siddende stilling.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.