Stock-Image75

Eksempler på fødestillinger

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Der er flere forskellige stillinger at vælge imellem, når du skal føde:

Stående: Du kan hænge på din partner, stå mod en prædikestol eller læne dig ind over fødesengen. For at få det optimale ud af en stående stilling er det en god idé, at du står fremadlænet med god afstand mellem benene og bøjede knæ. – På alle fire: Hvis du har problemer med ryggen, kan det være en god løsning at stå på alle fire, da ryggen aflastes i denne stilling. Ved at kombinere dette med at bevæge hofterne kan man som regel også mindske trykket på endetarmen. – På hug: At sidde på hug er den stilling, der giver bedst plads i bækkenet, og du har ikke samme mulighed for at "knibe imod". Jo længere ned mod gulvet bagdelen kommer, og jo tættere på skuldrene du har dine knæ i denne stilling, desto mere plads bliver der til, at barnets hoved kan trænge ned mod bækkenbunden. Mange er ikke vant til at sidde på hug i længere tid ad gangen, og så er fødeskamlen et godt alternativ. Når du bruger fødeskamlen, er det vigtigt, at du ikke sidder ned i mere end 20 minutter ad gangen, da underlivet ellers nemt blive opsvulmet. – Halvt siddende: Rent anatomisk er det ikke den bedste stilling. I en tilbagelænet siddestilling udnyttes tyngdekraften ikke optimalt. Det giver også et stort tryk på mellemkødet. Det øger risikoen for, at livmoderen trykker på dine blodkar, hvilket kan føre til, at blodtrykket falder, og du får det dårligt. – Pilatesbold: Mange oplever, at pilatesbolden både er behagelig at sidde på og nem at bevæge sig med. Bækkenet og muskulaturen har lettere ved at slappe af, hvilket får bækkenet til at udvide sig og gør det lettere for barnet at trænge ned. – På knæ: I slutningen af udvidelsesfasen står man oftest på knæ. Du kan hæve hovedenden af fødesengen og hænge over den. Her er det ekstra vigtigt, at du ikke står for længe, eftersom knæene bliver hårdt belastet af kropsvægten. – Sideleje: Hvis du føler, at det er mest behageligt at ligge ned, er det bedst at ligge på siden. Det giver en god ilttilførsel til barnet, og mange føler også, at de har kontrol i denne stilling og kan hvile sig mellem veerne. – Gynækologisk leje: De fleste kvinder har erfaring med denne stilling, eftersom den anvendes ved gynækologiske undersøgelser. I fødselssammenhæng anvendes den som regel ved visse undersøgelser under fødslen, og hvis barnet skal hjælpes ud med sugekop. – Rygleje: Det frarådes, at man ligger fladt på ryggen under fødslen. Det giver en ringere ilttilførsel til barnet. Den fødende får et lavere blodtryk og kan lettere få det dårligt. Derudover har man ikke mulighed for at få hjælp af tyngdekraften.

Tænk over, hvilke stillinger der kan være en hjælp for dig under fødslen. Det kan være svært at vide på forhånd, hvordan du skal forholde dig til det, men det har alligevel stor værdi at tænke over, hvad der vil føles behageligt. Og så kan du jo altid ombestemme dig, når du befinder dig i situationen, og du kan være helt sikker på, at personalet hjælper dig med at finde forskellige stillinger under fødslen.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.