how to handle pain

Smerte

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Alle kvinder forholder sig forskelligt til deres smerter under fødslen. Smerterne er med andre ord meget personlige. Nogle gange håndterer du smerter bedre end andre gange. Hvis du føler dig glad, udhvilet, rolig og fyldt med energi, har du lettere ved at håndtere smerten. Hvis du derimod er sulten, træt og frustreret, er det som regel sværere. Forskellige begivenheder og oplevelser fra tidligere i livet kan også have stor betydning for, hvordan du oplever smerten, når du føder.

Smertens tre bestanddele

Den biologiske smerte handler om smertereceptorer, nervebaner, kroppens væv, barnets størrelse og så videre. Når kroppens væv udsættes for skade eller kraftig belastning, aktiveres smertecellerne og sender smerteimpulser til hjernen. Når impulsen når frem til hjernen, opfatter vi smerten.

Den følelsesmæssige smerte: Hvilke følelser vækker smerten? Bliver jeg bange for den, eller hjælper den mig med at føde mit barn? Her er det helt op til kvinden, hvordan hun tænker. Uden støtte fra partner og andre på fødestuen kan det dog i visse situationer være svært at have en positiv indstilling.

Den vurderende smerte: Er den farlig, eller kan jeg tænke, at jo mere ondt det gør, desto tættere er jeg på mit barn? Mellem veerne er der altid en pause. Du har brug for at blive mindet om, at smerten ikke er farlig, og at den nok skal stoppe, når barnet er født.

Partneren og personalets indstilling og støtte er utroligt vigtig i forhold til den følelsesmæssige og vurderende smerte.