jonathan-borba-8C IaqAujwM-unsplash

Plan for fjerde trimester

Det er almindeligt at gøre sig mange tanker om den kommende fødsel i løbet af graviditeten. For nogle er det en hjælp at lave en slags fødeplan med egne ønsker og forventninger til fødslen - hvorfor ikke gøre det samme for tiden der kommer efter?

Ligesom med selve fødslen kan tiden efter være svær at planlægge, men det kan alligevel være en god ide at være forberedt og gøre sig nogle tanker om, hvad der er i vente.

Herunder er nogle punkter, der kan være gode at overveje inden fødslen:

  • Vil du amme eller give flaske? Hvordan har du det med det? Har du læst om amning, og føler du dig godt forberedt? Ved du, hvor du kan henvende dig, hvis du har brug for støtte eller hjælp undervejs?
  • Barselsorlov - Er I flere forældre der planlægger at tage orlov? Vil I tage orlov sammen i den første tid? Hvor længe? Er der mulighed for fleksibilitet?
  • Søvn – bliv ikke overrasket over, at starten på dette nye liv vil være præget af få timers søvn. Hvis I er to, kan I så deles om at tage nattevagter og de tidlige morgenvagter? Hvordan kan i bedst hjælpe hinanden? - Hvis du er solo-forælder, hvem kan du så gå til, hvis du får brug for hjælp/aflastning?
  • Mad og drikke. Overvej at tilberede sunde og nærende måltider på forhånd. Måske kan venner og familie hjælpe til?
  • Besøg. Hvilke tanker har du eller I om at få besøg i den første tid? Hvornår ønsker du/I besøg og af hvem? Vil det være rart at have tid til at lande derhjemme inden besøg? Mærk efter hvad dine behov er og husk at det er i orden at takke nej.
  • Søskende. Er der søskende i hjemmet? Hvornår er det passende, at det første møde finder sted med den lille ny? Skal søskende være hjemme eller i daginstitution/pasningsordning under barslen?
  • Smerter og ubehag. Det kan være en god ide at have smertestillende medicin derhjemme til eventuelt smertefulde efterveer eller andre ømheder. Ved du, hvor du skal henvende dig, hvis du oplever komplikationer i tiden efter fødslen?
  • Socialt netværk - Hvem kan du/I gå til, ved behov for støtte og opbakning? Hvem kan hjælpe og med hvad?

Tag tiden til at tænke over og tale om, hvad du eller I har af forventninger, forhåbninger og eventuelle bekymringer. Hvad er dine/jeres styrker? Hvad skal der til for at skabe gode rammer i den første tid?

Det er værd at huske, at selvom tingene ikke altid bliver, som du forventer, kan de godt være gode alligevel.