upplevelsen_430354435

Oplevelsen af ​​fødsel

At føde er en en oplevelse, der har flere dimensioner. Man har ofte en forestilling om, hvordan det kommer til at være, men det er godt at være opmærksom på, at oplevelsen kan være kompleks og ikke altid, som man havde forestillet sig.

Man kan nemt føle sig usikker på, hvad der kommer til at ske, men nogle af de ting kvinder beskriver som vigtige under fødslen er følelsen af kontrol, smerteoplevelsen, forholdet til de mennesker der er omkring en og følelsen af at blive involveret.

Hvis fødselsoplevelsen var positiv

Nogle gange vil de tanker og forventninger du havde på forhånd stemme godt overens med det, der skete til fødslen og med det, der gjorde dig tryg.

Måske blev din fødsel præcis, som du ønskede, den skulle være. Men det kan også være at fødslen slet ikke blev som du forventede , og måske skete præcis det du frygtede ville ske. Det er ikke det samme, som at det ikke kan have være en positiv oplevelse.

Hvis du under fødslen følte dig tryg under omstændigheder, du på forhånd var bekymret for eller endda frygtede, kan det give en positiv oplevelse og bidrage til et styrket selvværd. Nogle udtrykker det således: "Selvom det værste jeg kunne forestille mig blev til virkelighed, så følte jeg stadig, at jeg var i gode hænder." Det er en følelse af at: "På trods af det der skete, så klarede jeg det alligevel" - Det er noget, der kan styrke selvværdet, også på længere sigt.

Hvis fødselsoplevelsen var negativ

Hvis der derimod ikke var en følelse af tryghed under fødslen kan det medvirke til en negativ eller måske endda traumatisk oplevelse. Dette vil bl.a. kunne øge risikoen for en efterfødselsreaktion/-depression. En negativ fødselsoplevelse kan også resultere i følelser som "Jeg klarede det ikke" eller andre, negative tanker i forhold til din egen præstation. Vi vil her gerne minde dig om, at der ikke findes noget der hedder en mor der “ikke klarede det" eller som fødte sit barn på en "dårlig eller forkert måde". Men der kan til gengæld være omstændigheder og forhold under fødslen, som gør, at det ikke bliver som man ønskede.

Tøv ikke med at bede om hjælp

Nogle undersøgelser peger på, at kvinder, der har haft en negativ eller traumatisk fødselsoplevelse kan opleve, at sundhedspersonalet ikke er opmærksomme på det. Det er derfor vigtigt, at du tør fortælle om dine følelser og din oplevelse. Der er hjælp at hente. En negativ eller traumatisk oplevelse kan i følge nogle undersøgelser medføre problemer med amning, post-traumatisk stress og depression, samt betyde at man vil være tilbøjelig til at undgå en fremtidig graviditet. Men det er værd at huske, at en oplevelse kan ændre sig over tid, når man får tid til at lande og bearbejde det man har været igennem.

Hvis du kæmper med negative tanker efter din fødsel, kan det være en god idé at kontakte dit fødested. Her bør det være muligt at få en efterfødselssamtale, hvor du kan tale med en jordemoder om din fødselsoplevelse. I kan også gennemgå forløbet og du kan få svar på de spørgsmål du måtte have til det, der er skete.

De fleste steder er det muligt at tale med den jordemoder, der var med til fødslen, hvilket i mange tilfælde er en fordel. Men du kan også vælge at tale med en anden jordemoder, hvis du hellere vil det. En efterfødselssamtale med en du er tryg ved, kan være en stor hjælp. Det kan hjælpe dig med at komme videre og måske se din fødsel i et nyt lys. Lider du af en depression eller en stressreaktion vil du have brug for yderligere støtte, måske i form af samtaleterapi.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Nilsson, C. (2012). Förlossningsrädsla - Med fokus på kvinnors upplevelser av att föda barn. (Doktorsavhandling/ Dissertation, Linnaeus University/ Linnéuniversitetet. Written in Swedish.