Preg-Life-13

Den aktive fase

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den aktive fase. Nu kommer veerne med kortere mellemrum, de er kraftigere og varer længere. Smerten flytter sig fra ryggen og ned mod den nedre del af livmoderen, og det er ikke usædvanligt at have 3-4 veer i løbet af 10 minutter. Du kan godt bløde en lille smule i denne fase af fødslen. Det er en såkaldt tegnblødning, som er en indikation på, at livmodermunden udvider sig.

I løbet af den aktive fase skal livmodermunden åbne sig fra 3-4 cm til 10 cm for derefter at blive fuldt udvidet. Samtidig med at dette sker, trænger/roterer barnets hoved ned fra bækkenkransen, forbi de to knoglefremspring (spinae) og ned mod bækkenbunden. Nu tager veerne gradvist til i styrke, de bliver mere intense og smertefulde og varer længere. I udvidelsesfasen er det ikke usædvanligt, at fosterhinden brister, og at vandet går. Den periode, som kvinder ofte oplever som mest anstrengende, er slutningen af udvidelsesfasen og starten af uddrivningsfasen, den såkaldte overgangsfase eller nedtrængningsfase. Tidsmæssigt er det normalt, at livmodermunden åbner sig 1 cm i timen i den aktive del af udvidelsesfasen.

På dette tidspunkt kan mange kvinder have gavn af at sætte delmål, fx at skifte fødestilling efter 5-10 veer eller 30 minutter. Hvis man ønsker at fremskynde forløbet, skal man vælge en stående eller siddende fødestilling. Der er flere forskellige varianter: sidde på knæ, sidde på en fødeskammel, stå mod en prædikestol, sidde på en pilatesbold eller hænge på sin partner.

Når smerterne tiltager, kan du få brug for hjælp med at håndtere dem. Jordemoderen støtter dig og kommer med forslag til alt fra alternativ smertelindring til metoder, som er baseret på medicin, for eksempel rygmarvsbedøvelse. En tryg kommunikation mellem dig og jordemoderen er en forudsætning for, at valget af smertelindring bliver så godt som muligt. Det er op til dig at sige til, når du vil have hjælp, og derefter tager vi en fælles beslutning om, hvilken metode der passer bedst her og nu.

I takt med at smerten tiltager, kan der dukke mange følelser op, og du kan blive utålmodig og have svært ved at fokusere på nuet. Det er ikke usædvanligt, at du i denne fase veksler mellem ”det her går jo fint, jeg skal føde mit barn” til ”det her klarer jeg aldrig”. Her er støtten fra omgivelserne helt uvurderlig. Det er også en god idé at fylde energidepoterne med væske og letflydende føde. En god kombination er at skiftevis drikke sød saft og samarin (som indeholder salte).

En tom urinblære er alfa og omega for, at barnets hoved skal kunne trænge ned gennem fødselskanalen under fødselsarbejdet. Tænk væske ind og væske ud. En god tommelfingerregel er at tømme blæren med cirka 2 timers mellemrum.

Støtten fra din partner er guld værd. Hvis du kommer alene til fødegangen, giver jordemoderen dig al den støtte, du har brug for under fødslen. Opmuntrende ord, hjælp til at skifte stilling, bruse sig af, tage et bad og få massage er nogle af de ting, som en partner kan hjælpe med. Ofte har partneren også en vigtig rolle i forhold til at udtrykke, hvad der er vigtigt for dig, når du skal føde. Din partner kender dig bedre, end personalet gør. Samtidig udgør personalet og jordemoderen en god støtte for partneren – vi er trods alt et team, der skal klare det her sammen.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.