Bleeding

Blødning inden uge 12

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I starten af en graviditet er det helt almindeligt, at man har blødninger. En blødning vil for det meste skabe bekymring, men den behøver ikke at betyde, at der er noget galt. En blødning tidligt i graviditeten, som ophører igen, indebærer ingen øget risiko for barnet, når det bliver født. Hvis du er urolig og har spørgsmål, kan du altid ringe til din jordemoder eller læge. Der er mange forskellige årsager til blødninger tidligt i graviditeten. Her gennemgår vi de mest almindelige og forklarer, hvornår der kan være behov for at søge akut lægehjælp.

Fra du har fået bekræftet, at du er gravid, og indtil uge 11+6, skal du henvende dig til dit jordemodercenter for at få vejledning, når det ikke er akut. Hvis det er akut, skal du henvende dig til en gynækologisk akutmodtagelse eller skadestuen, afhængigt af hvad der er tilgængeligt i dit område.

For at diagnosticere årsagen til en blødning foretager man en vaginalundersøgelse, og nogle gange kan det være nødvendigt med en ultralydsscanning.

Den lille blødningshuskeliste

– Det er helt almindeligt med blødninger i den første del af graviditeten, og det behøver ikke at betyde, at der er noget galt. – Nogle gange finder man ingen årsag til blødningen. – Du kan ikke selv gøre noget for at forebygge en blødning. – Hvis du har en mindre blødning og derudover har det fint, behøver du ikke at søge akut lægehjælp, du kan vente til dagen efter og kontakte dit jordemodercenter for at få rådgivning.

Tjek farven!

– En frisk blødning er lyserød til mørkerød i farven. – En mere brunlig blødning betyder, at blødningen er sket tidligere og ikke længere er aktiv.

Hold øje med mængden!

– En kraftig blødning er en blødning, hvor du bløder igennem et bind på en time, eller hvis der er mange klumper i din blødning. Hvis du bløder så meget, skal du søge akut lægehjælp. – Hvis du bløder mindre end det og derudover har det fint, behøver du ikke at søge akut lægehjælp, du kan vente til dagen efter og kontakte dit jordemodercenter for at få rådgivning.

Hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer, skal du omgående tage til en gynækologisk akutmodtagelse eller tage på skadestuen:

– Hvis du bløder, uanset mængde, og samtidig har kraftige mavesmerter i den ene side af maven eller den nedre del af maven. – Hvis du bløder, uanset mængde, og samtidig oplever, at din almentilstand er forringet (du føler dig syg, mat, svimmel og træt). – Hvis du har en aktiv blødning, hvor du bløder igennem et bind på en time, eller hvis der er mange klumper i din blødning.

Der kan være mange årsager til blødning tidligt i graviditeten, dvs. inden uge 12+0:

– Nidationsblødning, også kaldet implantationsblødning eller pletblødning, når det befrugtede æg sætter sig fast, "implanterer" sig, i livmoderslimhinden. Hos en del kvinder er dette det første tegn på graviditeten.

– Lille blødning efter sex, en såkaldt "post coital" blødning. Livmodertappen kan i nogle tilfælde have let ved at bløde under graviditet, og det er ikke usædvanligt med en lille blødning eller let blodigt udflåd efter penetrerende sex (kan være brunlig udflåd dagen efter sex). Det er helt ufarligt.

– Nogle gange kan årsagen til en blødning være, at det bløder fra livmoderslimhinden, endometriet, fordi kroppen ikke helt har forstået, at den skal holde op med at have menstruation. Det kaldes en gennembrudsblødning. Denne blødning forekommer ofte på det tidspunkt, hvor du normalt ville have fået menstruation. Gennembrudsblødninger forsvinder for det meste efter første trimester, når hele hulrummet i livmoderen fyldes ud af barnet og moderkagen. Når hele hulrummet er fyldt ud, er der ikke længere nogen slimhinde, som det kan bløde fra.

– Infektionsblødninger skyldes ofte en bakteriel infektion i skeden eller på livmodertappen, ofte i kombination med kraftigt og/eller ildelugtende udflåd, og det behandles med antibiotika. Informer altid din jordemoder, hvis din udflåd ændrer karakter (mængde, udseende, lugt).

– Polypblødning er en let blødning fra en polyp i livmoderhalsen, som for det meste er en helt ufarlig, godartet tumor på livmodertappen. Nogle gange skal den fjernes ved et enkelt kirurgisk indgreb.

– Celleforandringer er usædvanlige hos gravide, men en blødning fra livmodertappen kan være et tegn på livmoderhalskræft. Denne kræftform kan kureres. Man kan godt blive behandlet under graviditeten, men behandlingen skal tilpasses fra patient til patient, afhængigt af hvor langt henne kvinden er.

– Abortblødning er en mere menstruationslignende blødning, som kan være tegn på en spontan abort. Du behøver ikke at søge akut lægehjælp, du kan afvente og kontakte dit jordemodercenter for at få rådgivning. Hvis det er en begyndende eller igangværende spontan abort i den første del af din graviditet, er der desværre ikke noget, man kan gøre for at stoppe eller forhindre den. Oftest klarer kroppen det helt af sig selv, uden at du behøver at søge lægehjælp.

– Graviditet uden for livmoderen, på lægesprog kaldet en "ektopisk graviditet", indebærer, at det befrugtede æg ikke har sat sig fast i livmoderen, men uden for livmoderen, som regel i den ene æggeleder. Blødning i kombination med kraftige smerter i den ene side af maven, ofte langt nede i maven, kan være tegn på en graviditet uden for livmoderen. Uden behandling vil dette udvikle sig til en livstruende tilstand, eftersom æggelederen kan sprænges og forårsage en kraftig blødning i bugen. Hvis du har kraftige smerter i den ene side af maven og samtidig bløder, skal du søge akut lægehjælp.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.