Der findes næppe noget mere fantastisk end det øjeblik, hvor du får at vide, at du skal være forælder! Det, som du forhåbentlig har ønsket, håbet på og arbejdet for sammen med din partner.
Samtidig er det en nyhed, som kan føles mere skræmmende end noget andet. Det at blive forælder er en stor og livsforandrende begivenhed. Som forælder kommer du til at følge et nyt menneskes udvikling, og du vil i mange år være en af de vigtigste personer i dit barns liv.
En omstilling at blive forælder
For en del føles forældreskabet som en selvfølge fra dag ét. Mange oplever dog, at det kræver en vis omstilling at blive forælder, og at man løbende må tilpasse sig, i takt med at barnet vokser og får nye behov. Den alder, man selv er i, når man får børn, kan også have stor betydning for, hvordan man ser på forældreskabet, og hvordan man bliver som forælder.
Tænk tilbage på din barndom
Når man får børn, er det meget almindeligt, at man tænker over sin egen barndom. Det kan være en god idé at tænke tilbage på både de ting, som man syntes om og gerne vil give videre til sine egne børn, og de ting, som man ikke vil føre videre. Mange vordende forældre kan have stor nytte af at tænke over deres værdier og andre af livets store spørgsmål.
Tag en snak om jeres forventninger
Det kan også være en god idé, at du og din partner taler om, hvilke forventninger I har til hinanden som forældre. Hvilke forestillinger gør I jer om moder- og faderrollen? Hvad er jeres opfattelse af, hvad en familie er, og hvordan ønsker I, at jeres familie skal fungere? Hvad vil I tage med fra jeres egne familier, og hvad vil I ikke føre videre? Hvordan samarbejdede jeres respektive forældre? Hvordan vil I gøre? Det kan være en god idé at tænke over, om der er andre vigtige personer, som I vil have i jeres børns liv, og i så fald hvilke. Er der nogen, som I vil involvere ekstra meget og kan få støtte og hjælp af?
Råd til dig, der bliver far/medforælder
Forælder er ikke noget, som man bliver automatisk. Det er op til dig, hvordan du bliver som forælder. Ellers risikerer du, at andre bestemmer det for dig, og så bliver det ikke på dine vilkår. Her får du 5 gode råd:
1. Vælg at påtage dig forældrerollen
Når man er den, der ikke venter sig og skal føde eller amme, kan man let føle sig udenfor. Man kan også komme til at overlade en unødvendigt stor del af ansvaret til moren. Hvis du vil have en god relation til dit barn, skal du selv gøre en indsats. Du vælger selv, om du vil være med eller være udenfor. Du skal selv tage et skridt frem og stemple ind. Det er op til dig.
2. Se ikke kun på, hvad din barselsorlov kommer til at koste dig, men også hvad den er værd
Økonomien er oftest den mest tungtvejende parameter, når man laver sin beregning. Hvem tjener mest, og hvem skal gå hjemme? Det siges også, at mange fædre/medforældre først spørger, hvordan deres partner synes, at de skal fordele barselsorloven og derefter spørger, hvad chefen synes. Så tager de det, der er tilbage. Hvis der da er noget. Måske er det på tide, at du spørger dig selv, hvad du vil? Hvad tjener du på at gå hjemme med dit barn?
3. Tal med dine forældre eller venner, som har børn
Information kan du naturligvis få ved at læse bøger og surfe på internettet. Men intet kan hamle op med at tale med en person, som selv har gjort sig livserfaringer. At stille spørgsmål om alt det bag facaden. At lytte og se på dem, der er et par skridt foran dig og har erfaringer at dele ud af. Gode råd og viden giver indsigt. Behold det, som du synes om, og kassér resten.
4. Tal med din partner om forventninger
Tal om både dine og din partners forventninger til fødsel og forældreskab. Man kan let komme til at gøre antagelser og have forventninger til hinanden, uden at man egentlig har lyttet og spurgt. I de fleste tilfælde kommer vi fra familier med forskellige traditioner og vaner, som nu skal smeltes sammen til en ny familie. Husk at sige, hvordan du selv vil have det, samtidig med at du lytter til din partner.
5. Bær ikke rundt på en sulten baby
Som far/medforælder er du nogle gange nødt til at give et skrigende, sultent barn til moren, hvis hun ammer, og det kan være frustrerende at føle sig utilstrækkelig. Men du kan ikke amme. Gør i stedet det, som du kan. Konkurrer ikke om madningen, hvis det ikke er nødvendigt. Sæt dig ind i, hvilken pleje dit barn har brug for, fx et bleskift eller rent tøj, når barnet er mæt og tilfreds. Hvis jeres barn ikke bliver ammet, men får mad i sutteflaske, kan du derimod tage lige så stor del i madningen som moren.