BBHM-BirthCenter-48

Amning for dig, der er far/medforælder

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Som far/medforælder kan du gøre alt det, som moren kan med barnet – bortset fra at amme. Du og barnet har brug for at få tid til at knytte bånd til hinanden, og barnets mor kan have brug for en pause.

Studier har vist, at farens/medforælderens nærvær i de første timer på fødeafdelingen er en støtte, som blandt andet hjælper moren med at få gang i amningen.

Farens/medforælderens indstilling til og viden om amning er en af de vigtigste faktorer for morens egen indstilling til amningen. Forskning viser, at jo mere positivt indstillet faren/medforælderen er, desto længere ammer moren.

Vi beskriver nogle aspekter, som er vigtige for dig som far/medforælder at kende til og tænke over:

Tilknytning

En god måde at knytte bånd på er ved at lade barnet ligge hud mod hud på din mave. Læg barnet kun iført ble på din bare mave som en lille frø, så I har kontakt hud mod hud. Det er vigtigt at holde øje med, at barnet har frie luftveje (at næsen er fri) og kan trække vejret, og derfor skal du være vågen, når du ligger med barnet hud mod hud.

Du kan tage dig af aftenbad og bleskift og øve dig i at give babymassage. Det eneste, du ikke kan gøre, er altså at amme – alt andet vedrørende barnet kan begge forældre tage sig af. Tænk på, at I begge to er vigtige for barnet, og at det ofte handler om at turde at tage for sig.

At føle sig udenfor

Moren kan føle sig alene med amningen, og partneren kan føle sig udenfor. Det er vigtigt, at I kommunikerer med hinanden for at undgå misforståelser. Prøv at sætte ord på jeres tanker og følelser. Tag jer af barnet sammen for at lære det at kende, men vær også sammen med barnet hver for sig. Både mor og far/medforælder er fulde af kærlighed til barnet, men det tager ofte tid, før I føler jer trygge i forældrerollen. Gør det, som I føler er bedst for barnet.

Forholdet

Det gavner som regel forholdet, at begge forældre involverer sig og deler ansvaret for barnet. Prøv også at være opmærksomme på hinanden. Moren kan have brug for ekstra støtte i forbindelse med amningen og tid til at være sig selv, og faren/medforælderen kan have brug for at være mere sammen med sit barn. Begge forældre har brug for at være alene. I kender bedst selv behovene i jeres familie. Og med familieforøgelsen er der kommet endnu flere behov at tage stilling til. Hvis I taler åbent om det og er opmærksomme på hinandens behov, kan I finde gode løsninger.

Nogle tips:

  • Bliv ved med at kramme hinanden, hvis I begge to har lyst til det.
  • Skiftes til at sove, og hjælp hinanden med at få tid til at være alene.
  • Tænk på, at den tid, hvor I har et spædbarn i hjemmet, er en meget kort periode i jeres liv.