Vaccination guide - Intro article

Alt, du behøver at vide om vacciner

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Der er meget at se til og tage ansvar for, når man venter barn, herunder også i forhold til vaccinationer. For at hjælpe dig med at navigere i, hvilke vaccinationer der er sikre at få under graviditeten, samt hvilke Sundhedsstyrelsen anbefaler, har vi sammensat en vaccinationsguide. Hvornår skal du tage hvilken vaccine? Hvilken beskyttelse giver vaccinen? Er der vacciner, man ikke bør få under graviditeten?

Født i Danmark eller udlandet

Hvis du er opvokset i Danmark og har fulgt det danske børnevaccinationsprogram, har du allerede god beskyttelse mod mange sygdomme.

Er du født i udlandet, skal du tale med din jordemoder eller egen læge om, der er nogen særlige vacciner, du bør overveje at få.

Hos lægen

Ved det første graviditetsbesøg hos egen læge får du taget flere forskellige blodprøver. Om nødvendigt kan det også kontrolleres, om du har beskyttelse mod fx. røde hunde eller andre sygdomme, der indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

Det er vigtigt at vide, at lægen ikke er ansvarlig for dine vaccinationer. Du skal selv booke en tid og sørge for at få dine vaccinationer inden for det anbefalede tidsinterval. Derfor kan det være en god idé at notere det som en påmindelse i kalenderen, så du husker at blive vaccineret i tide. Du kan se de anbefalede intervaller for de forskellige vaccinationer længere nede i guiden.

Er det gratis at blive vaccineret?

Det er gratis at blive vaccineret i graviditeten mod kighoste og i efterårs- og vintersæsonen ligeledes gratis for gravide at blive vaccineret mod COVID-19 og sæsoninfluenza.

Alle vacciner, der anvendes i Danmark er veldokumenterede, sikre både for dig og dit barn og er effektive. Det er yderst sjældent med alvorlige bivirkninger. Der findes andre vacciner, du som gravid selv kan tilvælge. Disse vacciner kan enten være mod fuld egenbetaling eller med et tilskud.

Hvilke vacciner anbefaler Sundhedsstyrelsen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler en række vacciner til gravide, og det gør de både for din og dit barns sundheds skyld. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle, der venter barn i Danmark, at blive vaccineret mod:

  • Covid-19* (efter graviditetsuge 12)
  • Sæsoninfluenza* (efter graviditetsuge 12)
  • Kighoste (fra graviditetsuge 16)

*I efterårs- og vintersæsonen

De fleste vacciner gives i musklen i overarmen, en såkaldt intramuskulær injektion.

Vaccination i forbindelse med udlandsrejse

At være gravid betyder ikke, at man skal undgå at rejse til udlandet. Dog bør drøfte de anbefalede rejsevacciner med egen læge eller en læge på en vaccinationsklinik Vi hos Preglife har sammensat en guide til dig, der planlægger at rejse til udlandet under graviditeten. Den indeholder information om de vaccinationer, der anbefales ved udlandsrejser. Normalt skal du selv betale for disse vaccinationer.