3 tips amning_122341005

3 tips til en velfungerende amning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Som vordende forælder kan man let komme til udelukkende at fokusere på den kommende fødsel. Men fødslen er ikke det samme som at komme i mål – den er snarere startskuddet til selve løbet. Sekundet efter fødslen begynder nemlig den nye tid med barnet og, hvis du ønsker det, amningen. Her gælder der det samme som til et maratonløb: Jo bedre forberedt du er, desto bedre kommer det til at gå. Hvis du har bestemt dig for, at du vil fuldamme eller delamme, er det næste skridt, at du lærer, hvordan et nyfødt barn opfører sig lige efter fødslen, og hvad du skal gøre for at skabe den bedst mulige tilknytning til barnet og komme godt i gang med en velfungerende amning.

De tre nøgler til en velfungerende amning

Der er tre nøgler, som har vist sig at have stor betydning for amningen på lang sigt, og hvis du får styr på disse allerede under graviditeten, har du bedre forudsætninger for at opnå en velfungerende amning:

1) Hav hele tiden barnet hud mod hud (barnet skal have frie luftveje) Kontakt hud mod hud indebærer, at barnet ligger som en lille frø på din mave kun iført ble og med frie luftveje (med næsen fri). Barnet mærker varmen fra din krop, hører dine hjerteslag (som det har gjort under hele graviditeten) og fornemmer din duft. Det gavner amningen, at barnet ligger på den måde straks efter fødslen eller så snart som muligt, indtil det begynder at sutte eller falder i søvn. At have barnet liggende hud mod hud fremmer ifølge flere studier også samspillet mellem barnet og moren/medforælderen.

2) Stimuler brystet, hvis barnet ikke sutter Et frisk og fuldt udviklet barn kan godt klare sig uden at få modermælk/råmælk i det første døgn. Hvis dit barn ikke vil sutte med det samme, kan du umiddelbart efter fødslen begynde at stimulere modermælken for at få gang i mælkeproduktionen. Det indebærer, at moren selv stimulerer brysterne, så de producerer mere mælk. Det er helt almindeligt, at der de første gange kun kommer nogle få dråber eller slet ingen modermælk ud. Det er bare om at blive ved med at stimulere dem for at få gang i mælkeproduktionen hurtigere og øge mængden af mælk. Udmalkning og håndmalkning er to forskellige udtryk for det samme.

3) Barnets ni stadier til at begynde at sutte Det kan være en fordel at kende dette adfærdsmønster, som mange friske og fuldt udviklede børn følger i de første timer efter fødslen, hvis barnet ligger hud mod hud hos sin mor:

(1) Barnet udstøder fødselsskriget, (2) slapper af og hviler efter fødslen (3) vågner, kigger, laver små bevægelser med hovedet, blinker og åbner øjnene (4) bevæger tungen og munden, laver søge- og suttesignaler, bevæger hovedet, laver gribebevægelser med hænderne. (5) Derefter holder barnet en pause og hviler sig lidt igen (6) nærmer sig brystet med korte krybebevægelser eller glidende bevægelser (ofte baglæns). (7) Barnet begynder at undersøge brystet. Det slikker på brystvorten og masserer brystet. Her gælder det om at være tålmodig og lade barnet få god tid. Efter et stykke tid begynder barnet at kravle tættere på brystet. Måske ligger det og kigger lidt på moren, inden det begynder at (8) sutte på brystet for derefter at (9) falde i søvn.

Barnets stadier frem mod amningen kan variere i længde fra barn til barn.