newborn-photographer-verlillian (33)

Vigtigheden af oxytocin for amning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Oxytocin er også et vigtigt hormon under amning. Hovedopgaven her er at hjælpe mælken ud ved at trække cellerne i brystet sammen, når barnet begynder at die.

Mælke booster

Frigørelsen af oxytocin under amning hjælper også kroppen med at danne mere af det mælkebindende hormon prolaktin, der dannes oftere i løbet af natten. Det er værd at have i baghovedet, hvis babyen vågner i løbet af natten for at få føde, da det øger mælkeproduktionen.

Gavnlige virkninger for moderen

Stimulering af af moderens bryster under amning danner en stor mængde oxytocin, men moderen bliver påvirket på mange andre måder, ud over en lettere produktion og udtømning af mælken. Hun kan opleve en øget ro og komfort og blive så træt, at hun knap kan holde øjnene åbne. Oxytocin kan også gøre hende mere følsom over for lyde og forstyrrelser. Hvis barnet får hikke eller pludselig skriger, kan en sovende mor med et højt niveau af oxytocin vågne nemmere end en person med et lavt niveau af oxytocin. En forøget mængde af oxytocin under amning hjælper også livmoderen med at trække sig sammen de første uger efter fødsel. Dette er en udbredt årsag til at kvinder kan opleve smerter i dette område under amning. Hvis smerten bliver for stor, kan en varmepude, TENS-apparat eller ikke-receptpligtige stoffer bruges som smertestiller.

Hvis du ikke ammer dit barn, kan hudkontakt under fodring være gavnligt for både dit og barnets helbred, da i begge udløser oxytocin i jeres kroppe.

Find mere information om oxytocin i artikler og værktøj under kategorien “Graviditet”.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.