River-Birth-Story-18

Ufrivillig abort

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Jordemoder

Ufrivillig abort kan desværre ikke forhindres. Helt op til 15-20 % af alle graviditeter fører til ufrivillig abort. Det første tegn er som regel en blødning, der minder om menstruation. Blødninger tidligt i graviditeten er dog helt normale og behøver ikke at være tegn på, at der er noget galt. Ved en ufrivillig abort fortsætter blødningen, indtil livmoderen har udstødt hele graviditeten.

Blødningen er ofte kraftigere end en normal menstruation, og der kan være klumper i blodet, såkaldte koagler. Nogle gange kan man også se vævsrester. Mange kvinder får også kraftige menstruationskramper i forbindelse med blødningen. Det er ikke nødvendigt at søge akut lægehjælp – du kan godt afvente og kontakte din jordemoder/læge og bede om råd. Hvis en abort opstår eller begynder tidligt i din graviditet, er der desværre intet at gøre for at stoppe eller forhindre den. For det meste tager kroppen sig selv af det, uden at der er behov for lægehjælp.

Hvis du ud over blødningerne også har kraftige smerter i underlivet eller i den ene side af underlivet, eller hvis du bløder og føler, at din almentilstand forværres, ska du søge akut lægehjælp. Blødning kombineret med smerter i den ene side af underlivet kan være tegn på en graviditet uden for livmoderen, såkaldt ektopisk svangerskab, hvor ægget sætter sig fast uden for livmoderhulen, som regel i æggelederne. Denne tilstand kan hurtigt blive livstruende, hvis den ikke behandles omgående, eftersom æggelederen kan briste, hvilket fører til kraftig blødning i bughulen.

Retineret foster

En graviditet med et dødt, retineret foster, også kaldet en ”missed abortion”, betyder, at udstødelsen af graviditeten er forsinket, og det kan tage flere uger, før kroppen udstøder fosteret. Et tegn på dette kan være, at man begynder at bløde, men det kan også opdages ved en ultralydsundersøgelse. Graviditetssymptomerne fortsætter ofte, selvom fosteret ikke længere er i live.

Årsager til ufrivillig abort

Hvis en blødning fører til abort, er den mest almindelige årsag, at der var noget galt med fosteret, som får kroppen til at udstøde graviditeten for at kunne starte forfra. En ufrivillig abort kan også skyldes en infektion eller en underliggende sygdomstilstand, som øger risikoen for at abortere. I de fleste tilfælde formår kroppen at udstøde hele graviditeten ved egen kraft, men nogle gange er man nødt til at foretage en såkaldt udskrabning for at sikre, at livmoderen er helt tom. Blødning efter en ufrivillig abort bør aftage gradvist for derefter at forsvinde helt.

Hvis du oplever gentagne ufrivillige aborter, bliver der som regel foretaget en undersøgelse for at fastslå, om der er en årsag til aborterne, og om man kan gøre noget ved det. Hvis du har oplevet en eller flere aborter inden denne graviditet, er det fuldt forståeligt, hvis du er ekstra bekymret, og denne bekymring kan vare ved, indtil barnet er født, og du kan se med egne øjne, at alt er, som det skal være.

Kan jeg mindske risikoen for at abortere?

Det er vigtigt, at du er klar over, at du ikke kan forårsage en abort ved at være stresset, træne eller foretage tunge løft. Du kan heller ikke forårsage en abort ved at flyve.

Når du venter et barn, er der dog flere ting, du kan gøre for at passe så godt som muligt på dig selv, for eksempel:

  • Spise sundt og varieret
  • Træne regelmæssigt
  • Slappe af, når du er træt
  • Lade være med at ryge, drikke alkohol eller tage stoffer
  • Være forsigtig med medicin og tale med din jordemoder eller læge, hvis du har brug for at tage medicin
  • Tage ekstra folsyre, som kan have en beskyttende virkning ved at mindske risikoen for misdannelser hos fosteret

Kilde

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrics. Studentlitteratur.
  • 1177.se