Chinelle-Rojas-004

Udvidelsesfasen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Latensfasen er den fase af fødslen, hvor din krop, frem for alt livmoderen og livmoderhalsen, gør sig klar til at føde. Det indebærer, at livmoderhalsen bliver blødere og tyndere og åbner sig cirka 3-4 cm. Denne fase er ofte den, der tager længst tid, og det er ikke usædvanligt, at den varer op til 20 timer. Veerne er som regel ikke så kraftige eller smertefulde, og de kan optræde med 5-20 minutters mellemrum og vare i 20-45 sekunder. Smerterne sidder ofte i ryggen og ned mod lysken. I denne fase går den såkaldte slimprop ofte – den ser ud som en slimklump med lidt blod i.

Eftersom latensfasen kan være en meget langstrakt proces, er det vigtigt at tage det roligt, spare på kræfterne og lade energi. Det nytter ikke noget at forsøge at fremskynde processen ved at være aktiv. Forsøg at lukke af for alt det, der sker omkring dig, hav tålmodighed, og sig til dig selv: ”Min krop kan godt føde”.

Et tip kan være at sætte forskellige delmål for latensfasen. At fokusere på det endelige mål, hvor barnet er kommet til verden, kan føles alt for fjernt. Delmål i latensfasen kan for eksempel være:

  • At hvile nogle timer og udnytte den mikrosøvn, du kan få. Derefter kan du tage stilling til, hvordan du har det, og hvordan du vil håndtere næste trin.
  • At huske at spise og drikke for at få energi.
  • Hav en ukompliceret film klar, som du kan se for at fordrive tiden og hvile dig, selvom du ikke kan sove.
  • At tage et afslappende brusebad.

Lidt efter lidt vil du kunne mærke, at veerne kommer med kortere mellemrum, bliver kraftigere og gør mere ondt. Det er sandsynligvis på dette tidspunkt, at du eller din partner ringer til fødeafdelingen og får råd af jordemoderen om, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du skal gøre.

  • Det næste delmål kan være at tage ind til fødeafdelingen.

Som partner er der mange ting, du kan hjælpe med i latensfasen – fra hjælp med at finde behagelige stillinger, massage og opmuntrende ord til at give væske og energi. Langt de fleste kvinder er ekstra følsomme på dette tidspunkt og har brug for masser af støtte. Som partner bør du tænke: Hold om, hold fast og hold af.

Med andre ord er latensfasen den del af fødslen, hvor du vinder mest på at tage den med ro, samle kræfter, være tålmodig og få tiden til at gå.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.