Mary Light-the-way-doula (23)

Tvillingefødsel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Omkring 1,5 % af alle fødsler er tvillingefødsler, og cirka halvdelen af disse sker inden graviditetsuge 37. Selve graviditeten er som regel hårdere og indebærer større besvær for kvinden. Risikoen for komplikationer hos både mor og barn er større. Det indebærer, at der udføres hyppigere kontroller under graviditeten, og at børnene fødes inden graviditetsuge 37-38, hvis alt er forløbet normalt indtil da. Hvis kvinden skal føde vaginalt, skal tvilling nummer et, som skal fødes først, ligge med hovedet nedad. Det er ikke lige så vigtigt, hvordan barn nummer to ligger, eftersom positionen kan ændre sig, når barn nummer et er født.

Selve udvidelsesfasen og uddrivelsesfasen foregår stort set, som når man føder ét barn. Når barn nummer et er blevet født, får man hurtigt en opfattelse af, hvordan barn nummer to ligger. Hvis det ligger med hovedet nedad, hvilket er bedst, og hvis barnets hjertelyd er normal, venter man bare på, at veerne skal fortsætte, så barn nummer to kan blive født. I dag plejer man at vente cirka 30 minutter, inden der iværksættes yderligere tiltag. I så fald er det mest almindelige, at man laver hul i tvilling nummer tos hindesæk, så vandet går, og barnet kan trænge ned gennem fødselskanalen. Som regel vil man også give et vestimulerende middel via drop, og barn nummer to er oftest født inden for en time. Når begge børn er født, kommer moderkagen ud, præcis som ved en normal fødsel. Moderkagens udseende varierer, afhængigt af om det er enæggede eller tveæggede tvillinger.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.