Der er nu gået tre måneder, og den indledende helingsfase er forbi. Måske er du begyndt at føle dig som dit gamle jeg – helingen og eventuelle komplikationer er overstået, men kroppen har brug for mere tid til at komme sig helt.
Vi plejer at sige, at kroppen er fuldt restitueret inden for et år efter en graviditet. Uanset om du fik en bristning eller ej, er muskler, ligamenter og andet støttende væv i skeden blevet strakt og skal have tid til at komme på plads og genvinde deres normale funktion. Vævsstrukturen i skedevæggen kan være op til seks måneder om at hele, uanset hvilken type bristning du fik. Musklerne er cirka 12 måneder om at vende tilbage til samme niveau som inden graviditeten.
Amningen påvirker livmoderens størrelse og slimhindernes hormonbalance. Hvis du ammer, kan overgangen blive mindre mærkbar, men den er der stadig. Du vil sikkert kunne fornemme, at din krop får det bedre og bedre.
Livmoderen er kommet på plads igen, og slimhinderne genvinder gradvist deres normale balance. Det er helt normalt, at alt ikke føles fuldstændig som inden fødslen, men du bør ikke opleve komplikationer såsom tyngde i skeden, lækage eller smerter ved samleje. Hvis komplikationer som disse ikke fortager sig med tiden, anbefaler vi, at du kontakter en gynækolog.
Livmoderens størrelse og slimhindernes hormonbalance kan stadig være påvirket, men de er ved at være tilbage i normaltilstand. Hvis du ammer, kan overgangen vare lidt længere, men du vil mærke mindre til den, for hver dag der går. Du vil sikkert kunne mærke, at din krop får det bedre og bedre.
Hvis du oplever svaghed i skedevæggen eller skedemusklerne, anbefaler vi daglige bækkenbundsøvelser i tre til seks måneder. Hvis det ikke hjælper, kan det være nødvendigt med en mere målrettet indsats og eventuelt en operation. Prøv at lave bækkenbundsøvelser hver dag i tre måneder for at øge din styrke og derefter to til tre gange om dagen for at opretholde styrken. Når det gælder muskelstyrke, skal du anvende den for at bevare den. Hvis musklerne ikke bliver brugt, mister de deres tonus. Vi har brug for en stærk bækkenbund hele livet.
Hav modet til at tale om dine gener
Hvis du oplever komplikationer, skal du tale med nogen om dem. Mange kvinder oplever de samme gener, men det kan føles pinligt at tale om dem, eller også ved vi ikke, hvem vi skal tale med. Der findes jordemoderklinikker over hele landet, hvor du kan få hjælp eller få en henvisning til en specialist. Du kan også gå til din egen læge eller dit lægehus for at få en henvisning til en gynækolog eller en bækkenklinik. Mange klinikker kan du selv ringe til og få en tid. Vær ikke bange for at tale om det – stil krav til sundhedssystemet. Det er din ret.
Hvis du har fået foretaget et kejsersnit, anbefaler vi, at du venter med at blive gravid igen, til der er gået mindst et år efter fødslen, så kroppen kan nå at hele, og risikoen ved din næste graviditet mindskes.
Du er fantastisk!
Der er gået tre måneder, siden du fødte dit barn, og nu afrunder vi vores ugentlige tekster. Vi håber, at de har givet dig vejledning og støtte i starten af dit forældreskab, som kan være en overvældende tid. Det vigtigste lige nu er, at du har mod til at stole på dine instinkter. Lyt til de råd, der passer til dig. Find tid til at lade op, og vær ikke bange for at bede om og tage imod hjælp. Og vigtigst af alt: Glem aldrig, at du er helt fantastisk.
I appen finder du mere information om perioden efter graviditeten og fødslen samt information om dit barns udvikling fra 0 til 24 måneder.
Kilde:
- Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
- Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034