Detroit-birth-photography-HannahS (230)

Tiende uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Hvordan har du det med din fødsel? Nogle gange tager det lidt tid, før vi kan forholde os til en oplevelse, og visse ting kan føles bedre med tiden. Men der kan også dukke nye spørgsmål op. Husk, at du gerne må kontakte den jordemoder, som du gik hos under din graviditet. Hun kan svare på spørgsmål og ved behov henvise dig til den person, der var til stede, da du fødte.

Delte mavemuskler

Under graviditeten skubbes de lige mavemuskler ud til siderne for at gøre plads til den voksende livmoder. Det kaldes rectus diastase, det vil sige delte mavemuskler. Normalt heler dette cirka 8-10 uger efter fødslen, men hos nogle kvinder sker det ikke. Selvom det ikke er farligt, giver det en svækket core-stabilitet, som kan påvirke din hverdag. Hvorvidt det udvikler sig til en komplikation eller ej afhænger af, hvor dybt delingen går, og om du kan kontrollere de dybe mavemuskler eller ej. Du kan få hjælp til at teste din muskelkontrol af en fysioterapeut eller en jordemoder med speciale i dette, som kan give dig råd og lægge et træningsprogram. Nogle foretager en ultralydsscanning af mavemusklerne for at diagnosticere en eventuel deling. Det kan blive nødvendigt med en operation, men først når kroppen er helet og har restitueret.

Åndedrætsøvelser, som aktiverer bughinden, kan være en metode til at få bedre kontrol over delte mavemuskler og forbedre stabiliteten i hele core-muskulaturen. Det er en dyb åndedrætsøvelse, hvor du trækker vejret ind med maven, så den løfter sig i indåndingen for at skabe en spænding i bughinden, som aktiverer den. Det stimulerer bughinden til at trække sig sammen og genvinde den tonus og placering, som den havde inden graviditeten.

Kilde: - Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier. - Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034