dizziness

Svimmelhed

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I første trimester falder blodtrykket, hvilket kan gøre, at man føler sig svimmel – nogle gange så meget, at man besvimer. Det kan hjælpe mod svimmelhed, at du sidder et øjeblik på sengekanten, inden du rejser dig op, og at du undgår at stå op i længere tid ad gangen. I andet trimester stiger blodtrykket igen, og så plejer svimmelheden at aftage eller forsvinde helt.

Når barnet og livmoderen vokser og bliver større, kan du blive svimmel, hvis du ligger fladt på ryggen. Det kaldes for ”vena cava-symptom” og skyldes, at barnet i livmoderen komprimerer (trykker på) en stor vene, som ligger bagved livmoderen, mod ryggen, og fører iltfattigt blod tilbage til hjertet. Det er ufarligt, men kan opleves som ubehageligt. Prøv at lægge dig på venstre side, så forsvinder svimmelheden hurtigt. Du kan også lægge en pude under højre balle/i lænden, så barnet/livmoderen vippes lidt mod venstre. Så ligger du ikke helt fladt på ryggen, og livmoderen trykker ikke vena cava sammen. Hvis det heller ikke fungerer, er der ikke så meget andet at gøre end at bide i det sure æble og hvile/sove på siden.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.