Mary Light-the-way-doula (12)

Stillinger i de forskellige faser af fødslen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I latensfasen bør du spare på kræfterne og samle energi, og så er en liggende stilling at foretrække. Man ved også, at i selve latensfasen, hvor barnets hoved skal trænge ned gennem bækkenindgangen, går det lettere, hvis kvinden sidder halvt op. Skift gerne mellem at ligge på højre og venstre side, og læg gerne en pude mellem benene.

I takt med at veerne og smerterne tiltager, ændres forudsætningerne. I den aktive fase af fødslen skal man op at stå, hvis man vil opnå de nævnte fordele. Det er ikke så underligt, hvis man tænker: "Hvordan skal jeg orke at stå op og bevæge mig, når smerterne tiltager?" Men din partner og personalet vil være en stor hjælp. Hjælpemidler som prædikestol, pilatesbold, lian og fødeseng kan gøre det nemmere at finde stillinger, som du også kan hvile i, når du får en pause mellem veerne. Du kan have som strategi på fødestuen, at du laver forskellige stationer, hvor du for eksempel tager 5 veer ved én station, inden du skifter til den næste. En station er måske prædikestolen, den næste er pilatesbolden, en knæstående i sengen med en sækkestol og en, hvor du hænger på din partner. På den måde skaber du variation i stillingerne, samtidig med at du får tiden til at gå.

I overgangsfasen kan du skifte mellem at tage 5 veer i sidestilling og derefter skifte til 5 veer, hvor du står på knæ.

I pressefasen kan det være en god idé at skifte mellem at stå på knæ, sidde på fødeskamlen og stå på alle fire på en madras. Hvordan du ender med at tage imod dit barn kommer an på, hvilken stilling du føder barnet i. Det vigtigste er, at du bringer dit barn til verden i dit eget tempo.

Der er ingen studier, der indikerer, at der skulle være større risiko for store bristninger i visse stillinger end i andre.

Kilder: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.