breathlessness

Stakåndethed

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mange gravide oplever, at de bliver stakåndede eller forpustede, som om de har virkelig dårlig kondition. Belastningen af de indre organer øges på grund af graviditeten – du er jo i gang med at skabe et lille, nyt menneske! Det gør, at dit åndedræt bliver mere anstrengt end normalt. Under graviditeten produceres der mindst en liter ekstra blod, hvilket indebærer, at hjertet skal arbejde hurtigere for at pumpe blodet rundt i kroppen, og det får pulsen til at stige. Øget puls gør, at du skal trække vejret lidt hurtigere.

(En anden årsag til stakåndetheden er, at barnet i livmoderen har brug for ilt. Ilten til dit barn går via dit blod til moderkagen, placentaen, hvor den "afleveres", så barnets blodomløb kan hente ny ilt til barnet via navlestrengen. Det er en utroligt smart mekanisme.)

Henimod slutningen af graviditeten bliver du også stakåndet, fordi barnet i livmoderen fylder meget, så dine lunger ganske enkelt har mindre plads til at folde sig ordentligt ud.

Hvis du føler dig meget stakåndet, skal du tale med din jordemoder eller læge, så de kan afgøre, om du skal komme til undersøgelse for at få udelukket, om der er en anden årsag til, at du bliver så forpustet.

Hvis du bliver så stakåndet, at du oplever, at det er svært at tage dybe indåndinger, skal du søge læge med det samme. I sjældne tilfælde kan man få en lille blodprop i lungen. Risikoen for blodpropper i hele kroppen er let forhøjet, når man er gravid.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.