sjätte vecka_567628585

Sjette uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Under graviditeten øges din blodvolumen med omkring to liter. Seks uger efter fødslen er blodmængden faldet igen, og livmoderen har trukket sig sammen til den størrelse, som den havde inden graviditeten. Hvis du ammer, trækker livmoderen sig mere sammen. Det skyldes de hormoner, der udsondres i forbindelse med amningen og bidrager til, at livmoderen gradvist genvinder sin normale størrelse i løbet af de kommende måneder.

Kvinder tager som regel på under en graviditet. Den gennemsnitlige vægtstigning er 14 kilo, men det varierer meget fra kvinde til kvinde og fra graviditet til graviditet. De ekstra kilo, der er tilbage nu, er lagret i fedtdepoter. Vægttab efter fødslen er utroligt individuelt, men et langsomt vægttab er sundest og holder længere. Nogle kvinder taber sig endda for meget, når de ammer, og har svært ved at spise nok til at opretholde deres vægt.

Efterfødselskontrol

Har du fået en tid til efterfødselskontrol hos din læge? Det er en god idé at få det gjort 6-8 uger efter fødslen. Inden kontrollen bør du tænke over, hvad du har brug for hjælp med, og skrive dine svar på spørgsmål som: Hvordan var din graviditet? Hvordan var din fødsel? Har du spørgsmål om noget af det, der skete? Hvordan går det derhjemme? Hvordan har dit humør været?

Lige nu virker prævention måske som noget, der ligger langt ude i horisonten, men det kan være en god idé at overveje forskellige metoder. Hvis du ikke ammer, skal du regne med, at ægløsningen går i gang igen efter 6-8 uger. Hvis du ammer, går der omkring 6 måneder, men det varierer utroligt meget og afhænger af, hvor meget du ammer. Det er værd at bemærke, at du kan få ægløsning, inden du begynder at bløde, hvilket betyder, at du teoretisk set kan blive gravid, inden du har fået menstruation igen. Overvej, hvad der fungerer for dig. Din læge kan svare på dine spørgsmål, men du kan også tage det op med sundhedsplejersken, hvis du foretrækker at tale om det på et andet tidspunkt.

Hvis du fødte ved kejsersnit, anbefaler vi, at du venter med at blive gravid igen, til der er gået mindst et år efter fødslen. Det mindsker risikoen for komplikationer, der kan opstå på grund af arret fra et kejsersnit.

Den gynækologiske undersøgelse

Undersøgelsen af bækkenbunden efter fødsel og graviditet er vigtig, uanset om du har født vaginalt eller ved kejsersnit. Din læge undersøger dig for bristninger og informerer dig om andre komplikationer, fx skøre eller tørre slimhinder eller tyngde i skeden. Det er helt normalt at opleve en sådan tyngde efter fødslen. Det føles, som om noget trykker mod skeden, eller som om der er noget, som ikke var der før. Det er som regel helt normalt og skyldes, at din livmoder og dine slimhinder er hævede. Det kan dog også være et tegn på nedsunken livmoder eller svaghed i skedevæggene. Der kan også være tale om usædvanlige skader på musklerne i bækkenbunden, som kan være vanskelige at opdage i forbindelse med fødslen. Sådanne skader viser sig først flere uger eller måneder senere. Stol på din mavefornemmelse. Hvis noget føles forkert, skal du få det undersøgt. Det kan være svært at sætte ord på, hvad der føles forkert, men vær selvsikker, stil spørgsmål, og forklar, hvad det er, du kan mærke. Din læge kan svare på dine spørgsmål og foretage en opfølgning, hvis der er behov for det.

Knibeøvelser

Det er vigtigt, at du tjekker din bækkenbund, og om du kan knibe. Graviditeten er en stor belastning for kroppen, og når du genvinder din styrke, skal du kunne knibe korrekt. Det får du også råd om, når du er til kontrol. Det er en del af det grundlæggende sundhedsprogram under og efter en fødsel, og det tilbydes til alle kvinder, der har født, uanset om de har født vaginalt eller ved kejsersnit.

Kilde:

  • Hatice Kahyaoglu Sut. & Petek Balkanli Kaplan. (2016). Effect of pelvic floor muscle exercise on pelvic floor muscle activity and voiding functions during pregnancy and the postpartum period. Neurourol Urodyn.l Mar;35(3):417-22. DOI: 10.1002/nau.22728
  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034