C83A0974

Samspil

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Børn har deres egen personlighed og deres eget temperament lige fra fødslen. Nogle børn er nemme at lære at kende, mens det tager lidt længere tid med andre. En del har tydelige signaler, mens andre kan være sværere at tolke. Det ene er ikke mere rigtigt end det andet. Når du har lært dit barns signaler at kende, bliver det lettere at tyde og opfylde dets behov.

Sådan fremmer du tilknytningen

En del forældre begynder allerede at knytte deres kærlighedsbånd til barnet under graviditeten, nogle mærker kærligheden, når barnet fødes, og hos andre opstår den først senere. Du kan selv gøre en del for at fremme tilknytningen til dit barn.

  • Barnets behov – Du kan påvirke tilknytningen til barnet ved at forsøge at aflæse dets behov for mad, nærhed, bleskift eller at bøvse.
  • Hud mod hud – Studier viser, at når barnet ligger hud mod hud (med næsen fri), begynder moren/faren/partneren at tale med sit barn, og barnet svarer med små lyde.
  • Udnyt tiden, når barnet er vågent – Når barnet i en kort tid ad gangen er tilfreds og vågent, skal du sørge for at være sammen med det.
  • Vær nærværende – Det styrker samspillet mellem jer i en tidlig alder, når du synger med dit barn, ser barnet i øjnene, smiler, laver sjove lyde, nynner og masserer det. Brug lidt ekstra tid sammen med dit barn når du for eksempel står ved puslebordet og skifter ble.
  • Tal med dit barn – Begynd at tale med dit barn, mens det er helt lille. Brug gerne positive ord. Find jeres egen måde at kommunikere på.
  • Amning/madning – Det at amme/made dit barn handler om så meget mere end bare mad. Det giver barnet nærhed, tryghed, fred og ro og trøst.
  • Tænk og føl, at du er den bedste forælder – For dit barn er du altid den bedste mor/far/forælder. Barnet genkender din stemme fra graviditeten, og dit ansigt er så interessant.
  • Begræns din skærmtid, når barnet er vågent – Forsøg at bruge mobiltelefon og tablet, når barnet sover.

Efter 3-6 uger reagerer barnet med et smil, som vil gå lige i hjertet på dig. Når du taler med dit barn, vil det efterhånden begynde at lytte, og når du tier, svarer barnet med pludren.

Samvær med barnet kan også være, at du kysser det på fødderne, fortæller rim og remser eller læser bøger, som også er positiv stimulans for barnets udvikling.

Den første tid

Den første tid med barnet er ofte skrøbelig og følsom. Alle forældre føler sig mere eller mindre stressede en gang imellem. Det kan skyldes omstillingen til at blive forælder, men for mange handler det også om at savne sin tidligere tilværelse. Det tager tid at lære sit barn at kende. Hvis amningen ikke fungerer, eller hvis du er meget urolig, er det helt normalt, at du føler dig utilstrækkelig. Du er ikke den eneste, der har det sådan.

Hvil dig om dagen, når barnet sover, hvis du ikke får så meget søvn om natten. Måske kan du blive i sengen en hel dag eller gå en tur i den friske luft. Tag en dag ad gangen. Respekter din oplevelse, og søg støtte hos dine omgivelser, hvis det er muligt. Husk, at du er den bedste forælder for dit barn, og at du gør dit bedste.