Forberedelser ved et planlagt kejsersnit:
- Som regel faster du inden operationen, hvilket betyder, at du ikke må spise noget i 6 timer inden. Det skyldes, at mavesækken skal være tom, så du ikke risikerer at kaste op under selve operationen.
- Du skal tage bad aftenen inden operationen og undlade at anvende deodorant eller cremer. Du skal også fjerne smykker, neglelak og piercinger. Du får udførlig information om alt dette af din jordemoder eller det sygehus, hvor du skal føde ved kejsersnit.
Selve operationen foregår i princippet altid på samme måde, uanset om det er et planlagt eller et akut kejsersnit.
Som regel får man en kraftig rygmarvsbedøvelse, som er væsentligt kraftigere end den epiduralblokade, der kan lægges i ryggen under fødslen. Hvis det haster meget, bliver du lagt i narkose, eftersom det går meget hurtigere end en rygmarvsbedøvelse, så man på den måde kan spare værdifulde minutter.
- Et kateter føres ind i urinblæren. Det er vigtigt, at der ikke er urin i selve blæren, eftersom du ikke kan stå ud af sengen og tisse i de første timer efter operationen.
- Hele maven vaskes omhyggeligt med desinfektionsmiddel, hvorefter den dækkes med sterile afdækningsstykker.
- Bedøvelsen kontrolleres altid meget nøje, inden operationen påbegyndes.
- Selve snittet lægges horisontalt, lige over kønsbenet (et såkaldt bikinisnit), og det plejer ikke at være særlig synligt, når først såret er helet.
Når lægen først går i gang med operationen, går der cirka fem minutter, til barnet er født. Lige når barnet tages ud, kan du som fødende opleve en form for tryk og ubehag. Hele indgrebet tager op til en time, og størstedelen af tiden bruges på omhyggeligt at sy alle lag sammen igen, så du kan hele og blive stærk igen.
Når barnet er blevet født, forsøger man så vidt muligt at efterligne en vaginal fødsel. Det betyder at man efterstræber sen afnavling og placerer barnet på dit bryst umiddelbart efter fødslen, medmindre at barnet behøver at tilses af en børnelæge inden.
Partneren eller støttepersonen er til stede hele tiden, medmindre den fødende er i narkose.
Tiden efter et kejsersnit er omtrent som efter en vaginal fødsel, bortset fra at der er flere kontrolbesøg på grund af selve operationen, og at du har brug for mere smertelindring. Man ligger som regel kun på fødegangen en dags tid længere end ved en vaginal fødsel.
Kilder:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur.