Stock-Image68

Sådan er oxytocin gavnligt graviditet og fødsel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Effekterne af oxytocin er positive for alle, og især for kvinder under deres graviditet og fødsel. I løbet af graviditet vil niveauet af oxytocin i en kvindes krop løbende stige, og det er blevet bevist, at de topper hen imod slutningen. Det er sandsynligvis en naturlig proces, der forbereder kvinden både psykisk og fysisk til den kommende fødsel.

Forberedelse til fødsel

Effekterne af oxytocin på vores velbefindende og psyke bringer mange fordele, både før og under fødsel. Det hjælper kvinden til at føle, hun ikke er alene, hjemme i “reden” og til at være mere socialt åben mod folk omkring hende. Disse forberedelser er det indirekte resultat af at hormonet hjælper hende med at føle sig tilpas og forberedt. Research viser, at massage under graviditet hjælper helbredet på mange måde, takket være den ekstra frigørelse af kroppens eget oxytocin.

Om natten, hvor kroppen er vant til søvn og afslapning, øges vores sensitivitet over for oxytocin automatisk. Dette er sandsynligvis årsagen til at mange kvinder får de første veer om natten eller om morgenen, når kroppen er mest afslappet og modtagelig over for kroppens eget, fødselsstimulerende hormon.

Forbindelsen imellem mor og barn

Der er mange faktorer, der bidrager til at forøge niveauet af oxytocin efter fødslen hos både mor og barn. At lugte til barnets hovede, så snart barnet lander på moderens bryst er et godt eksempel på, hvad der kan frigøre en masse oxytocin i moderen. Det er derfor gavnligt vncnvx xcv at undgå at give barnet en hætte på i de første timer efter fødslen, med mindre der er en medicinsk årsag til det, som f.eks. for tidlig fødsel eller et barn med for lav vægt. På nogle hospitaler bliver børn født efter kejsersnit også tilbudt en hætte, mens xcvm xc vncvn de kommer sig over fødslen.

Syntetisk oxytocin

Kort efter fødsel bliver alle kvinder tilbudt en lille dose syntetisk oxytocin (enten intramuskulært eller intravenøst), for at få livmoderen til at trække sig sammen og forhindre mere blødning. Et sår vil forme sig inde i livmoderen, når moderkagen er faldet af, og det kan begynde at bløde, med mindre den trækker sig ordentligt sammen. Disse sammentrækninger kaldes for eftersmerter og kan være mere smertefulde, jo flere børn man har fået. Dette behandles alt sammen med oxytocin

Find mere information om oxytocin i artikler og værktøj under kategorien “Graviditet”.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.