Eden Photography00005

RS-virus

RS-virus er en meget almindelig luftvejsvirus. Hos voksne og større børn giver RS-virus helt almindelige forkølelsessymptomer. Spædbørn og mindre børn kan derimod være ekstra udsatte, hvis de bliver smittet. Det er derfor vigtigt, at du forsøger at beskytte dit lille barn mod smitte.

RS-forkølelser er mest almindelige i det sene efterår/om vinteren og frem til det tidlige forrår. På Statens Seruminstituts website kan du se statistik over RS-tilfælde. Nyfødte, for tidligt fødte og børn med visse medfødte sygdomme kan rammes hårdere. Derfor skal du i disse tilfælde kontakte din læge med det samme.

Små børn trækker ofte vejret gennem næsen. Hvis et lille barn får RS-virus og ikke orker at spise, skyldes det som regel, at barnet har svært ved at trække vejret, og at den anstrengte vejrtrækning tærer på barnets kræfter.

Sådan ved du, om dit barn har RS-virus

I starten kan du ikke vide, om det er en almindelig forkølelse eller RS-virus. Et typisk symptom ved RS-virus er det seje slim. Barnet kan have tør hoste og nogle gange få feber. Det kan blive træt og spise mindre.

Det seje slim gør, at det bliver anstrengende for barnet at spise og trække vejret. Hvis barnets almentilstand påvirkes yderligere, det vil sige, hvis det bliver mere sløvt/træt, hosten bliver mere anstrengt, det får svært ved at trække vejret, ikke tager brystet/spiser som tidligere eller tisser mindre, skal du kontakte lægen med det samme.

Det kan du gøre, hvis barnet har RS

Lad barnet ligge højt med overkroppen (fx ved at lægge puder under madrassens hovedende), så det får lettere ved at trække vejret. Bær gerne barnet med hovedet højt i bæresele eller vikle. Du kan dryppe en saltvandsopløsning af bordsalt i barnets næse, så slimet opløses, eller suge slimet ud med en næsesuger (kan købes på apoteket). Barnet vil typisk gerne ammes/spise oftere.

Hvis du er det mindste i tvivl, skal du ringe til lægevagten eller søge akut lægehjælp.

For at undgå smitte

Undgå at mødes med voksne og større børn, som er forkølede. Kys barnets fødder i stedet for ansigtet. Vask hænderne ofte med sæbe, og brug håndsprit. Hvis du er forkølet, skal du nyse i armhulen, ikke i hænderne.

Kort om RS-virus RS-virus står for respiratorisk syncytialvirus og er et paramyxovirus, som resulterer i en akut luftvejsinfektion. Symptomerne kan variere fra let forkølelse til svær lungebetændelse eller bronkiolitis.

Viruspartiklerne kan overleve i et halvt døgn på hårde overflader, fx et dørhåndtag eller en bordplade, og i kortere tid på bløde overflader såsom hænder og lommetørklæder.

Når virusset kommer i kontakt med slimhinderne i næse, mund og øjne (og eventuelt ved indånding af små dråber fra hoste og nys), opstår der en infektion.

Der går 3-6 døgn, fra man bliver smittet, til man bliver syg.

Kilder: netdoktor.dk