rubella

Røde hunde eller "rubella"

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Virussen smitter via dråber. Dette en sygdom, som ofte fører til milde symptomer i form af hududslæt, som regel på mave og arme, men der kan også forekomme udslæt i ansigtet, så man får et "vejrbidt" udseende. Man kan også få feber og hævede lymfekirtler, primært i nakken.

Gravide, som er i risiko for at have røde hunde, vil få taget en blodprøve hos egen læge for at kontrollere, om hun har, eller har haft, sygdommen. Siden 1980'erne har denne sygdom været omfattet af børnevaccinationsprogrammet, og hvis man har haft sygdommen eller er blevet vaccineret, har man antistoffer, og man kan dermed ikke få sygdommen igen. Hvis du ikke er immun, bliver du tilbudt vaccination efter graviditeten. Under graviditeten kan man ikke vaccinere, eftersom der er en risiko for, at barnet bliver smittet, og du skal derfor undgå at blive smittet. Hvis du ikke er vaccineret og bliver smittet, mens du venter dig, er der stor risiko for, at smitten overføres til barnet. Hvis det sker tidligt i graviditeten, er der stor risiko for, at barnet bliver alvorligt skadet, eller at det fører til en spontan abort. Røde hunde er en usædvanlig sygdom i Danmark og er mere udbredt i andre lande. Det er vigtigt at tænke på, hvis du ikke er vaccineret/har antistoffer og skal rejse til udlandet.

Kilder: