AdobeStock 531904166

Praktiske råd efter en ufrivillig abort

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En abort er en udfordring både fysisk og følelsesmæssigt. Alle reagerer forskelligt og kan derfor have brug for kortere eller længere tid til at håndtere, at de har mistet det barn, de ventede. Der findes ingen faste regler for, hvordan man håndterer en abort, men der findes nogle retningslinjer, som kan være en hjælp at fokusere på, fx dit fysiske helbred og din sindstilstand.

Vær opmærksom på følgende

Hvis du får feber, hvis blødningen eller et brunt udflåd bliver kraftigere eller ildelugtende, eller hvis du får ondt i den nedre del af maven, kan det være et tegn på infektion i livmoderen. I så fald skal du søge akut lægehjælp. Infektioner behandles med antibiotika.

Det bør du undgå efter en ufrivillig abort

Så længe du bløder, er din livmoder i gang med at hele, og der er derfor en øget risiko for infektion. Du bør derfor undgå at:

  • Bade i badekar, sø, hav eller swimmingpool
  • Bruge tamponer
  • Dyrke sex uden kondom

En ufrivillig abort mindsker ikke dine muligheder for at blive gravid igen. Kroppen tilpasser sig som regel hurtigt efter en abort, og du kan derfor blive gravid igen allerede efter nogle få uger.

Tips til, hvad du kan gøre, når det føles tungt:

  • Tal med nogen, uanset om det er din partner, en ven eller din jordemoder
  • Skriv dagbog
  • Gør ting, som gør dig glad (i det omfang, som din krop og din psyke kan håndtere det), fx gå på restaurant, forkæl dig selv med massage eller tag afsted på en weekendtur ## Vær god mod dig selv Mange kvinder, der mister deres ufødte barn, bebrejder sig selv. Det er vigtigt, at du er klar over, at du ikke kan forårsage en abort ved at være stresset, træne eller foretage tunge løft. Du kan heller ikke forårsage en abort ved at flyve. Det eneste, du kan gøre under graviditeten, er at passe så godt på dig selv som muligt: spis sundt og varieret, vær aktiv, hvil dig, når du er træt, og lad være med at ryge, drikke alkohol og tage stoffer. Det kan desuden have en beskyttende virkning at tage ekstra folsyre, eftersom det mindsker risikoen for misdannelser hos fosteret. Vær forsigtig med medicin, og tal med din jordemoder eller læge, hvis du har brug for at tage medicin. Derudover er du nødt til at stole på, at din krop gør det, som den skal.

Ingen følelser er forkerte

For de fleste kvinder opstår der en masse følelser i forbindelse med en abort, og ingen af dem er forkerte. Hvis du føler sorg, skal du tillade dig selv at sørge. Kroppen kan også sørge fysisk efter en abort. Hvis du eller din partner har brug for samtalehjælp, kan du få en støttesamtale med en sygeplejerske eller en jordemoder. Søg endelig hjælp, hvis du har brug for det.

Ufrivillige gentagne aborter

Hvis du oplever gentagne ufrivillige aborter, bliver der som regel foretaget en undersøgelse for at fastslå, om der er en årsag til aborterne, og om man kan gøre noget ved det. Hvis du har oplevet en eller flere aborter inden denne graviditet, er det fuldt forståeligt, hvis du er ekstra bekymret, og denne bekymring kan vare ved, indtil barnet er født, og du kan se med egne øjne, at alt er, som det skal være.

Kilde

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrics. Studentlitteratur.
  • 1177.se