I starten af 70’erne blev cirka 5 % af alle børn født ved kejsersnit – i dag er det cirka 18 %. Årsagen til den store stigning er meget omdiskuteret, men man mener, at det kan skyldes, at de fødende i dag er ældre, har et højere BMI, og at børnene er større. Cirka 3-4 % af børnene ligger med sædet, dvs. numsen, nedad i bækkenindgangen i slutningen af graviditeten. Det er forskelligt fra sygehus til sygehus, om man anbefaler vaginal fødsel af et barn i sædestilling eller ej. Hvis dit barn ligger i sædestilling, får du som regel mulighed for selv at vælge, hvordan du vil føde.
Forskellen på planlagt og akut kejsersnit
Kejsersnit kan enten foretages planlagt eller akut. Et planlagt kejsersnit betyder, at man allerede inden fødselsarbejdet går i gang har bestemt, at kvinden skal føde ved kejsersnit. Nogle gange får kvinden besked om kejsersnittet tidligt i graviditeten, andre gange blot få dage inden – det kommer an på, hvad årsagen er. De mest almindelige årsager er, at kvinden har svær svangerskabsforgiftning, at moderkagen ligger foran livmodermunden, at barnet ligger med sædet nedad eller på tværs, eller at kvinden selv ønsker det på grund af en tidligere traumatisk fødsel. Et planlagt kejsersnit udføres som regel ikke inden udgangen af graviditetsuge 39, da barnet efter det tidspunkt har lettere ved at tilpasse sig den store omstilling, som det er at leve et liv uden for livmoderen.
Cirka 60 % af alle kejsersnit foretages akut, hvilket betyder, at beslutningen om kejsersnit tages efter, at fødselsarbejdet er gået i gang. Det betyder ikke nødvendigvis, at situationen er akut – det er blot et udtryk for, at kejsersnittet ikke var planlagt på forhånd.
De mest almindelige årsager er, at barnet viser tegn på stress og risikerer at blive skadet under fødslen, eller at fødselsarbejdet går meget langsomt, hvilket kan føre til forskellige komplikationer for både kvinden og barnet.
Kejsersnit, der foretages efter fødslens start, deles ind i forskellige grader fra 1 til 3 (de kaldes altså aldrig for planlagte). Hvorvidt der er tale om et akut kejsersnit grad 1, 2 eller 3, afhænger af, hvor hurtigt det skal gå. Et akut kejsersnit grad 3 kan indebære, at der alt efter omstændighederne går en times tid eller måske mere, før barnet er født. Hvis man vælger at foretage et akut kejsersnit af grad 1, skal barnet være født 15 minutter efter, at beslutningen er taget, eftersom man vurderer, at situationen er livstruende for både kvinden og barnet. Et kejsersnit kan udføres langt ind i fødselsforløbet – faktisk helt frem til det punkt, hvor hovedet næsten er født.
Kilder:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur.